måndag 3 juni 2013

Lära för livet

 
J är gymnasielärare. Utöver sina egna ämnen, historia och religion, undervisar han i en del andra kurser, t ex "Etnicitet och kulturmöten". En del av årets kurs handlade om matkultur och häromdagen hölls det bejublad examination.

Eleverna lagade, indelade i grupper, mat från olika länder. J berättade att det bjöds både på persisk buffet, japansk sushi, Pad Thai, cupcakes från USA, italienska bruchettas, franska sniglar, karibisk ananaspaj och mycket mer. Det lät helt fantastiskt! Kul också att få prova så många nya smaker när man är ung. Även de elever som bestämt sig för att ALDRIG äta sniglar vågade testa. KUL!

Jag önskar att jag fått göra något liknande när jag gick i skolan. Jag minns mest (med skräck) hur man var tvungen att testa sig igenom Arlas mjölk- och filmjölkssortiment på hemkunskapen. Inte gott och definitivt inte inspirerande...

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vad kul! När sonen gick i högstadit hade de något temaarbete som slutade med att alla fick ta med sig mat från sin kultur, det serverades allt från spettekaka till tobagonsk kycklinggryta :-)

Amy's piece of cake sa...

Låter riktigt häftigt och så gott. Ja, vad vore vi utan matinfluenser från andra länder... nada! :)

mumsfillibaba sa...

Låter som ett mycket roligt inslag!!

Fröken Dill sa...

momaskitchen; Kul! J räknar att eleverna i klassen kommer från eller har föräldrar från minst 10 olika länder. Spännande!
Amy; exakt så tänker jag, tur att vi lever idag när vi kan få tillgång från matkultur från all världens länder.
Sofie; Kul eller hur och dessutom något som eleverna aldrig kommer att glömma. Jag minns fortfarande hur spännande det var när vi fick vispa grädde till smör i första klass!

Anna/gourmetgarage.dk sa...

Låter annorlunda verkligen än när jag gick i gymnasiet. Spännande! :)

Unknown sa...

Det låter ju helt fantastiskt! Den saftkräm och köttfärssoppa som jag fick lära mig i hemkunskapen är definitivt inte rätter som jag fortsatt laga idag. Eller den gräsliga indonesiska gryta som troligtvis inte hade någonting med Indonesien att göra, bara att den använde ananas. urk...

Mårtenssons kök sa...

Wow, vilken upplevelse, visst skulle man önskat att hemkunskapen bjöd på liknande när vi själva gick i skolan... nej då var det korvagryta som ingen ens ville smaka på, och det säger väl det mesta...