tisdag 11 juni 2013

Godaste skagenröran


Hjälp vad tiden går snabbt så här års. J:s gymnasieklass har nu tagit studenten. De började dagen med champangefrukost i vår trädgård. Härligt med alla glada, finklädda tjejer och killar! J bjöd på hembakat surdegsbröd med smör och ost. (Bäst att studenterna grundar med frukost...). Det fanns också grissini, crostinis och tre olika goda röror att dippa i. Jag bjöd på årets björkbladsdricka, vilken faktiskt stod sig rätt väl i konkurrensen med studenternas medhavda bubbel.

Sedan blev det långhelg på landet. På lördagen åkte J iväg med jobbet till Italien, men dessförinnan hann vi testa oss fram till den godaste skagenröran. J har en konstig vana att köpa färdig skagenröra. För det mesta tycker jag att den smakar pyton av industrimajonäs, men någon gång har vi fått butikslagad skagenröra som faktiskt varit toppengod. Geom att läsa ingredienslistan och experimentera lite tror jag mig nu ha forskat fram den godaste varianten.

Citron och pepparrot är viktiga smaksättare och så ska det inte vara för mycket sås, bara precis så mycket att räkorna binds ihop. Vi äter helst vår skagenröra på vitt, hårt tunnbröd.


Skagenröra med tillbehör

1/2 kg frysta räkor med skal av god kvalitet
1-2 shallottenlökar
1/2 dl hemvispad majonäs
1 dl smetana
rivet skal och saft av 1/2 citron
1 tsk riven pepparrot, mer om den inte har rejält bett i smaken
citronpeppar
salt och svartpeppar
finhackad dill

Till servering: stenbitsrom eller löjrom, rödlök, dillvippor


Tina räkorna och skala dem. Hacka grovt och tryck hushållspapper mot hacket för att få bort vätska. Skala och finhacka shallottenlöken. Blanda med majonäs, smetana, citron och pepparrot. Smaka av med kryddor och tillsätt hackad dill efter smak. Blanda med räkhacket.

Avnjut skagenröran på vitt, hårt tunnbröd med rom, rödlök och dillvippor.

4 kommentarer:

Tant Russin sa...

Åh en fin Skagenröra - inte mycket som klår det!

Fröken Dill sa...

Visst ÄR det en underbar klassiker!

Anna/gourmetgarage.dk sa...

Skagenröra - vad gott! :-) Tror jag gör en sats till midsommar!

Fröken Dill sa...

Jag tänkte just detsamma, den borde platsa fint på midsommarbordet och blir det något över kan vi njuta den på midsommardagan....