måndag 6 mars 2017

Lyxig vegobuffet







Jag tycker vegetarisk mat lämpar sig väl att servera som buffet, eller som ett antal tapasrätter där var och en kan förse sig med favoriter. Och lite tycker jag man måste göra sig till med smakerna för att få det hela så pass intressant så att man inte ens saknar kött eller fisk.

Här är några av de gröna favoriterna just nu i vintertid:


  • Långlagad löksoppa (alltid Lisas recept!), gärna med gratinerade ostmackor till
  • Hummos, på hemkokta kikärtor där stor del av skalen gnuggats bort, äts t ex med grönsaksstavar eller rostade pitabrödsbitar
  • Gratinerade minipaprikor fyllda med fetaröra, recept se nedan
  • Brysselkål vitlöksstekt i smör + sesamolja, uppsmakad med pressad apelsin, apelsinsaft, salt, peppar och kanske lite honung
  • Indonesisk sallad med morötter och vitkål, recept se nedan
  • Små filodegspajer fyllda med grönkål, ädelost och rostade valnötter toppade med balsamicosirap, recept se nedan


Hummos på blötlagda kikärtor som gnuggats så att skalen försvinner och sedan kokts blir underbart mild, rund, obesk och god. Verkligen värt besväret om man har tid, annars tar man konserverade färdigkokta kikärtor.

Fetaröran som man fyller minipaprikor med brukar jag göra från ett recept som kommer från en f d svägerska till mig. Jag har för mig att hon brukade använda samma röra som en smarrig dipp, så det kan vara ett tips. Paprikorna är de där små söta som man inte kan låta bli att köpa trots att de kostar skjortan och inte alls är i säsong...


Gratinerade minipaprikor - 8 st

8 minipaprikor
100 g fetaost
100 g kesella
1 vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
1 msk pressad citron
2 msk olivolja
finhackad persilja eller basilika
salt och peppar

Ta bort kärnhus och kärnor från minipaprikorna. Mosa samman ingredienserna till fetaröran. Smaka av med salt och peppar. Fyll röran i paprikorna. Gratinera i 200 graders ugn, 10 - 15 minuter. Tills paprikorna blivit varma och fetaröran fått färg.


Den indonesiska salladen brukar min mamma laga efter tips från en arbetskompis som är gift med en man från Indonesien. Salladen är nyttig, enkel att göra och smakar spännande och gott. Man kan komplettera den med rostade, saltade mandlar för mera crunch.

Ritas indonesiska sallad, 2 port

2 stora morötter, grovrivna
200 g vitkål, strimlad fint med mandolin
1/2 gul lök, mycket finhackad
1 tsk rödvinsvinäger
2 tsk rapsolja
2 tsk ketjap manis, söt indonesisk soja
så mycket sambal oelek man gillar, jag tar en knapp tsk
salt och svartpeppar

Blanda alla ingredienser. Låt gärna salladen stå och dra ett tag.


Grönkålspajer med ädelost och valnötter, serverade med balsamicosirap, 2 portionspajer

Ca 2 ark filodeg
Smör att pensla med
2 ägg
2 dl mjölk
1 dl frusen grönkål
50 g ädelost
salt och peppar
muskosnöt
1 näve valnötter, rosta i torr panna
Balsamicosirap till servering

Smörj 2 portionsformar med smör. Jobba snabbt med filodegen så att den inte torkar ut. Klä formarna i några lager deg. Pensla smör mellan och på det översta.

Tina grönkål. Lägg i sil och tryck ut så mycket vätska som möjligt. Vispa samman ägg och mjölk. Blanda ner grönkål. Salta, peppra och riv lite muskotnöt ner i smeten.

Klicka ner ädelosten i pajskalen. Slå på äggstanningen. Toppa med valnötterna.

Grädda i 200 graders ugn, ca 20-25 minuter tills äggsmeten stannat. Passa på slutet så att filodeskanterna inte bränns.

Servera med balsamicosirap.



Inga kommentarer: