tisdag 28 februari 2017

Minisportlov
I lördags strålade solen, temperaturen låg runt nollan och det kändes riktigt härligt vårvintrigt. J har sportlov, men jag har redan haft semester så det fick bli minisportlov under helgen med en tur upp till sommarstugan i Roslagen.

Det var så fint i byn. Takdropp, snöglitter och skare. Vi kämpade på med eldning i Roslagsinsatsen och fick tillslut upp temperaturen i huset till knappa 20 grader. Helt OK så länge man inte öppnade någon skåpdörr. Då bara rasade kalluft ner över en!

För att slippa diskkrävande matlagning i stugan hade vi förberett en mustig, vinstinn gryta som vi hade med oss i Crock-potten. Bara att koppla in. När vi fixat klart inom- och utomhus och mörkret fallit var grytan klar och det doftade i hela stugan.

Öl och vin hade legat på kylning i en snödriva på terrassen och vi inledde middagen med lite smarrigt plock - ostkuber, gurka, tärningar av Onsalakorv med syltlök, oliver och stark senap.

Högrevsgrytan hottades upp lite extra med några chilifrukter från plantan som jag på vinst och förlust ställt i fönstret i sommarstugan för övervintring. Det goda långkoket njöts med råris och en klick gräddfil på toppen.


Mustig sportlovsgryta på högrev, 6 portioner

1 kg högrev, i ganska stora grytbitar
300 g chorizos, i skivor
3 vitlöksklyftor, grovt hackade
4 gula lökar, grovt hackade
3 dl rött vin
400 g hela tomater (jag tog egenodlade skållade frysta, annars från burk)
3 dl kraftig köttbuljong
3 tsk hel spiskummin, rostad i torr stekpanna, mortlad
1 kvist färsk rosmarin
1-2 röda chilifrukter (beroende på styrka), finhackade
salt och svartpeppar

Fräs lök och vitlök. Bryn grytbitarna så att de får fin färg. Blanda alla ingredienser i en emaljgryta eller crock pot. Koka upp och skjud långsamt under lock ca 5 timmar.

Sista halvtimmen kan man köra med locket av om grytan behöver koncentreras. Smaka av med salt och peppar.

2 kommentarer:

Charlotta Ljungblad sa...

Gud vad mysigt det låter! Och vilken resa du har varit på, såg bilderna i inlägget nedan - ser FANTASTISKT ut!

Fröken Dill sa...

Tack! Karibienresan var verkligen en sån där "once-in-a-lifetime-upplevelse".