söndag 25 oktober 2015

Recept från "A girl and her greens"


"A girl and her greens" tycker jag är en suverän titel på en kokbok. Brittiska stjärnkocken April Bloomfield lagar grönsaker med lika stor omsorg som om de vore kött eller fisk. Boken är inte helvegetarisk, men har ett väldigt spännande fokus på grönsakerna.

Suverän idé, tycker jag, och eftersom det fanns ett vackert huvud romanesco i kylskåpet fick jag chans att prova ett av bokens recept till söndagslunchen. Resultatet blev en fröjd både för öga och gom. En god rätt i sig eller ett bra tillbehör till kött eller fisk.

Så här lagade jag:


Hel grytstekt blomkål med tomat och sardeller

1 blomkålshuvud (eller romanesco)
5 tsk olivolja + lite mer till servering
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
5 sardellfiléer
3/4 tsk hackad färsk rosmarin + lite extra till servering
1 burk konserverade hela tomater, grovhackade
1 dl vitt vin
chiliflakes efter smak
1 tsk flingsalt

Värm ugnen till 225 grader.

Trimma blomkålsstammen och skär ut stammens kärna som en kon med en liten kniv. (För jämnare tillagning och för att smakerna ska komma in i grönsaken.)

Värm oljan i en ugnsfast gryta med lock som rymmer hela blomkålshuvudet.

Lägg i blomkålen, rotera och bryn den runt om med hjälp av en kökstång. Bryn även stamänden i några minuter. Ta upp blomkålen.

Bryn vitlök, sardeller och rosmarin tills vitlöken är ljusbrun. Tillsätt hackade tomater, vin, chili efter smak och salt.

Rör om, låt skjuda upp. Tillsätt blomkålen med stamänden nedåt. Skeda tomatsåsen över . Låt koka ca 5 minuter utan lock så att tomatsåsen tjocknar.

Sätt på locket, ställ grytan i ugnen och tillaga tills blomkålen är mjuk, ca 30 minuter. Kolla tomatsåsen var tionde minut, späd om den känns för tjock.

Servera i tjocka skivor drisslad med olivolja och strösslad med färska örter.

Inga kommentarer: