måndag 12 oktober 2015

Höstkyla och värmande buljongkok


I helgen kom kylan på allvar till landet. Minus fyra grader långt fram på förmiddagen och trots brasa i öppna spisen frös vi i vårt oisolerade hus.

Vägföreningen hade sin städdag så vi fyllde på grus i väggropar, röjde sly och släpade undan grenar. Vintrarna i byn är ofta snörika så alla unga träd som växer nära vägen kan ställa till med stora problem när de blir snötyngda och lutar sig över vägbanan. Hemma på tomten var det dags att tömma alla vattentunnor och ta upp det mesta av det som fanns kvar i odlingarna.

Väl hemma svämmade förrådet av lök, rotsaker och färska kryddor över, så jag ställde två gigantiska grytor på spisen och kokade buljonger. Till köttvarianten hade jag köpt ett rejält märgben och ett kilo oxsvans.

På bilden syns en del av de rotsaker, lök och kryddor som utgjorde övriga ingredienser. I den runda formen syns lök- och rotsaksrens som jag sparar vartefter i en påse i frysen för att ha till hands vid just buljongkok. Världens smartaste! Rens och skal går bra att använda och skulle det vara lite jordigt är det inte hela världen, det ska ju kokas länge och sedan silas noga.

När man kokar buljong är det viktigt att ha en rejält stor gryta. Smakerna måste ha mycket vätska att komma ut i. Sedan silar man buljongen och reducerar den genom kokning tills man får koncentrerad buljong i lagom mängd för att fylla i istärningslådor eller portionsburkar i frysen.

Egen buljong gör den enklaste soppa, gryta eller sås helt underbart god.

Receptidéen nedan är köttbuljong, men för grönsaksvarianten är det bara att utesluta köttet.


Hemkokt köttbuljong

1 märgben
1 kg oxsvans
smakneutral rapsolja
5 gula lökar
2 purjolökar
5 morötter
1 rotselleri
1 knippe persilja
Ev libbsticka
10 pepparkorn
Ett par lagerblad
1 tsk torkad timjan
Minst 5 l vatten

Bryn märg och svansbitar i olja i en järnstekpanna eller i ugnen på hög värme. De ska få  ordentligt med färg utan att bli brända. Lägg ben och kött i en stor gryta med kallt vatten. Koka upp och skumma av.

Skär lök med skalet kvar i klyftor. Bryn i olja i en stekpanna tills bitarna får rejält med färg. Dela purjo, morötter och rotselleri i mindre bitar och bryn dessa vartefter.

Lägg alla ingredienser i grytan med köttbitarna och låt puttra långsamt under lok i minst 5 timmar. Sila sedan buljongen och låt koka utan lock för att reducera till lagom koncentration.


Ett buljongkok tar en hel dag, men den mesta tiden sköter det sig själv och behöver bara tittas till lite då och då.

Inga kommentarer: