Mitt i flyttkaoset har de första plantorna börjat titta upp.
Medan de fortfarande är få och små får de extrabelysning från en pryl som jag köpte i höstas och nu håller på att testa, en liten energisnål LED-belysning inköpt på Granngården,
Ecoherb, menad för kryddväxter i köksfönstret under vintern. Jag köpte den med särskilt tanke på att vårt kommande kök i nya lägenheten vetter mot norr. (När förodlarplantorna blir fler och större ska de få belysning av mer ruffa och betydligt större och fulare lysrörsarmaturer.)
En annan produkt som jag testar är pluggsystemet
"Rootmaster", Nelson gardens variant av s k Roottrainers, "krukor" i form av lite djupare pluggceller i plast som är öppningsbara som en bok vilket gör det enklare att kontrollera rötterna och plocka ut plantorna utan att skada rötterna. Det jag gillar med "Rootmaster" är att den är lite mer robust än roottrainers brukar vara, kan diskas i maskin och ser ut att kunna hålla ett par år. Tyvärr tycker jag pluggarna verkar vara väl små, men den slutliga utvärderingen får vänta tills plantorna blivit lite större.
Det som förodlas så här tidigt är kronärtskocka av sorten "Violett". Den blir backup om det visar sig att min perenna kronärtskocka av sorten "Herrgårds" inte klarat vintern.
Efter svår urvalsvånda blev de chilisorter jag valde att sätta; "Espelette", "Jalapeno", "Serrano", "Tabasco" och "Piementa Barra do Ribiero". Vad tror ni, har jag missat någon som man bara MÅSTE ha? De chiliplantor jag försökt övervintra har tyvärr dukat under. Inte så konstigt. Faktum är att detta trick aldrig brukar lyckas för mig.
Jag letade lite efter någon tidig och god paprika, men fann inga alternativ som verkade bättre än min hederliga sort "Lipstick", så det blir läppstiftspaprikor även i år.
Den japanska ostronörten tror jag inte så mycket på. Den grodde inte förra sommaren och fröerna är tydligen väldigt känsliga för lagring. Det är en chansning, men jag räknar med att få köpa en planta senare istället. Sensationellt nog har däremot Eucalyptusen "Silver drop"grott! Eukalyptus är en av ganska få rent dekorativa plantor som jag älskar, mest kanske för den underbara doftens skull. Det är just den som oftast dominerar när man kliver in i en blomsteraffär har jag upptäckt.
Jag gör också ett nytt test med lakritsrot. Jag hade en fin planta som överlevde ett par säsonger, men häromåret, innan jag han skörda någon rot, var den plötsligt borta.
Extra tidig fingerborgsblomma, en sort som ska kunna blomma samma år som den sås, tar sig fint och de kinesiska riddarsporrarna börjar titta upp.
Av nostalgiska skäl kunde jag inte låta bli att plantera en sensitiva, ni vet en sån där späd krukväxtplanta som fäller ihop bladen vid beröring.
På kul sådde jag också en tomat tidigt i februari. "Earliana" ska ha riktigt god smak och ändå vara extremt tidigt. Hoppas att Camilla Plum har rätt... Annars ser mina övervintrade tomatsticklingar, tagna från plantorna i höstas, ut att kanske klara sig, även om de är ämeliga så här års. Spännande, detta ska ju kunna ge en extra tidig tomatstart!
Min sådd av jätteverbena känns tveksam. Den ska ju köldstratifieras och här dyker en nackdel hos rootmastern upp. Man kan bara lossa pluggarna i antal om 8 och så många jätteverbenor ville jag inte odla. Ibland gror några fröer trots utebliven stratifiering, så jag får hoppas på det.
Nu är det hög tid att så rotselleriplantor och purjolök!
Hur går det för er andra som förodlar?