måndag 23 december 2013

Vegetarisk måndag eller ett grönt tips till julbordet.


I åratal har jag försökt odla den godaste av pumpor, butternutpumpa. Det har blivit fina plantor, men inga frukter. Jag har läst på och konstaterat att just butternut behöver mer värme och längre somrar än vad vi har här i Stockholmstrakten. Med i våras fick jag tips om en ny variant av butternut, en med sortnamnet "Long de Nice" från Runåbergs fröer som skulle vara lämplig för nordligare breddgrader. Och se, under över alla under, två gigantiska pumpor blev resultatet!

Det fantastiska med pumpor är att man kan spara dem så länge inomhus, i rumstemperatur.

Vi ville gärna laga något gott av våra fina butternuts och fastnade för ett riktigt juligt recept från Coop. Det blev väldigt gott, men vi ville gärna göra en helt vegetarisk variant. Sidfläsk är ju inte helt lätt att byta ut, men J har ju pysslat en hel del med både varm- och kallrökning nu i höst och i kylen fanns kallrökt saganakiost. Jag är säker på att det blir gott med orökt saganaki också, eller fetaost. Jag tycker ursprungsreceptet innehöll för mycket grönkål som ju lätt kan ta över. Jag byter gärna ut en del av den mot den mildare blomkålen. Jag har också gjort en annan redning och i denna rätt passar riven muskotnöt nästan löjligt bra. Resultatet? Ett helt vegetariskt alternativ som är toppen att äta som det är, eller som tillbehör till kött, varför inte på julbordet där gratängen pryder sin plats med sina vackra färger.


Fröken Dills krämiga pumpagratäng med grönkål, 6 port

1 paket saganakiost (gärna rökt) alt fetaost, tärnade
150 g liten strimald purjolök
2 msk smör
300 g grönkål, ansad och strimlad, alt blomkål i små bitar
1 dl vatten
300 g palsternackor
400 g butternutpumpa
2 dl riven cheddar
2 dl vispgrädde
1 tsk idelamjöl
riven muskotnöt
1 tsk salt
0,5 tsk nymald svartpeppar
1 dl pumpakärnor utan skal
 
Sätt ugnen på 225°.

Stek löken i smör. Tillsätt grönkål/blomkål och vatten. Fräs tills grönkålen är mjuk, ca 5 min.

Skala och skiva palsternacka och pumpa. Koka upp grädden, vispa i idealmjölet och skjud till en lagom tjock redning.

Blanda ihop alla ingredienserna i en passande ugnsform. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min, tills pumpa och palsternacka är mjuka. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna och strössla över gratängen.

Njuuuuut!
 

Inga kommentarer: