torsdag 5 december 2013

Odling 2013


Odlingssäsongen 2013 går till historien som en av de bästa hittills. Salladen på bilden skördade vi för bara några veckor sedan. Helt underbart att avnjuta färska blad i mörka november! Och ännu finns det lagrad skörd i form av gröna tomater som ska kokas till chutney, fantastiska pumpor; Babybear och, under över alla under; butternutpumpan "Long de Nice", palsternackor och några små lökar. Persiljan kan fortfarande skördas och i lådan utanför köksfönstret finns rucola, någon liten sockerärt och vinterportulak (kallas "miner´s purslane" på engelska och är inte alls släkt med annan portulak, som inte är frosthärdig).

Jag kommer också att göra tappra försök att övervintra några tomatsticklingar, variegerad isört, wasabiplanta och en physallisplanta.

Trots den extremt intensiva jobbhösten har jag också hunnit sätta både vitlök och tulpanlökar på landet. Höstsådd av fröer som lämpar sig för detta (svartrot och palsternacka m fl) har det också blivit. Min kronärtskocksplanta av sorten Herrgård har fått en rejäl vinterinklädnad. Allt detta kan jag tacka den långa milda hösten för.

2013 har också varit ett roligt år då en hel del tankar och idéer om köksväxtodling utbytts, via facebooknätverk, på jobbet, på resa till Gotland/Öland och på andra sätt.

Nu väntar vi snö och det är väl inte att undra på när vi har december månad.

För det nya året finns en massa spännande odlingsplaner. Häng med framöver så får ni se!

3 kommentarer:

Sonja {Dagmars Kitchen} sa...

Underbart! Här skördar vi fortfarande persilja och bladpersilja, och den senare växer till och med fortfarande! Men nu vet jag inte efter "Sven" kanske de skrumpnar ihop som frystorkade… Önskar dig en fin helg!

Kim sa...

Har följt ditt odlingsår med stort intresse! Och tänker att "om man ändå...".

Fröken Dill sa...

Sonja; Snart är det dags för paus, för att komma igen med odlingsåret 2014. Spännande!
Kim; odling har sin tid, det får inte bli ett måste
tänker fröken Dill