Tartar på sotade räkor, färsk kål och rucoladressing |
Grov råbiff, sparriskräm och parmesan |
Chokladkräm med salta maränger och kolasås med mörk rom |
Jag lånar inspiration från Klas Lindbergs eleganta meny som publicerades i DN för några veckor sedan.
Min version är lite omarbetad, innehåller billigare, men minst lika goda råvaror och så har jag tagit bort några onödigt krångliga moment och kompletterat med lite tips.
Det första tipset är att man behöver en hacktillsats till mixer för att kunna mixa såserna riktigt släta. Om man glömmer den hemma och åker iväg till landet blir rätterna lika goda men de ser inte riktigt lika läckra ut. (En trådsil löste delvis problemet, men det var onödigt krångligt.)
Tartar på sotade räkor, färsk kål och rucoladressing, 4 pers
20 räkor
50 g rucola
olivolja
salt och svartpeppar
citron, saft+finrivet skal
1/4 liten färsk vitkål alt spetskål
Några blad an annan snygg kål, jag tog svartkål och några rädisblad
2 msk crème fraiche
Doppa rucolan i kokande vatten i några sekunder, kyl i isvatten. Mixa slät i lite vatten till en knallgrön juice. Smaksätt med salt och olivolja.
Riv några snygga krusiga bitar av blad från kålen. Sota dem i varm panna med olivolja. salta och peppra.
Hacka resten av den färska kålen. Fräs långsamt i olivolja på låg värme tills kålen mjuknar. Mixa helt slätt med crème fraiche. Smaka av med salt, peppar, citronsaft och olivolja.
Skala räkorna och sota dem helt snabbt i en mycket varm panna. Skär i bitar, smaka av med svartpeppar,citronsaft, citronskal och olivolja.
Lägg upp kålkrämen, droppa på rucoladressing och toppa med räkbitar. Arrangera de sotade kålbladen runt om.
Grov råbiff, sprarriskräm och parmesanost, 4 pers
200 g mör biff (alt oxfilé)
salt och svartpeppar
2 tsk fänkålsfrö
1 tsk rivet citronskal
3 vita sparrisar
1 dl grädde
1 dl mjölk
3 äggulor
salt och svartpeppar
socker
olivolja
citronsaft
Till garnering:
3 gröna sparrisar
körvel
parmesanost
Skala den vita sparrisen. Koka i saltat vatten tills den är mjuk. Skär i bitar. Koka upp grädde och mjölk, mixa med sparrisbitarna. Vispa i äggulor och vispa, värm i vattenbad så att krämen blir tjock. Smaka av med salt, socker och citronsaft.
Hyvla den gröna sparrisen med mandolin eller skär lövtunna skivor. Låt dem dra i iskallt vatten.
Krydda köttet med salt, peppar och fänkålsfrö. Värm upp en järnstekpanna rejält och sota köttbitan helt kort, ca 30 sekunder på varje sida. Skär köttet i små tärningar och krydda med citronskal och olivolja.
Lägg en klick sparriskräm i mitten på en tallrik. Fördela köttet runt om, garnera med sparrisstrimlor och körvel. Riv över parmesan.
Chokladkräm med salta maränger och kolasås med mörk rom, 4 pers
100 g mörk choklad, 70%
3 äggvitor
1 dl socker
flingsalt
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl grädde
någon msk mörk rom
vispad grädde
kakao
Vispa äggvitor och socker med elvisp på medelhastighet till en marängsmet. Klicka ut hälften av smeten till små maränger på en plåt. Strö flingsalt på toppen och torka i 90 graders ugn, ca 2 timmar. Öppna ugnslucka då och då för att underlätta torkningen.
Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna något och vänd ner resten av marängsmeten i omgångar. Häll upp krämen i formar. Jag tog engångsformar. Ställ i kylen.
Till såsen vispas socker, grädde och sirap samman och kokas upp till 110 grader. Såsen smaksätts med mörk rom.
Innan servering sätts ugnen på 175 grader. Formarna bakas ca 4 minuter. De ska stelna lite på ytan men vara krämiga inuti.
Formarna pudras med kakao och serveras med kolasås, maränger och en klick vispad grädde.
7 kommentarer:
Wow vilken mat! Och hurra och grattis till tusen inlägg, bra jobbat!
Grattis till 1000 recept, såklart det ska firas! Maten ser otroligt god ut, verkligen festligt :)
Tusen grattis, Fröken Dill! Bra jobbat!
Tina, Marja och Anna; tusen tack!
Grattis!
Och vilken läcker meny, den ser jättefin ut och verkligen komplett.
Grattis, tusen gånger om :)
Snart där jag med (om jag bara får betat av alla inlägg i utkastkorgen så ;) )
Lotta, massor med tack och all heder åt Klas Lindberg!
Åsa; tusen tack till dig också, kul med ett gäng idéer på lager.
Skicka en kommentar