torsdag 23 maj 2013

Fiskfavorit - grön och god


Nu har vi lagat "Torskfilé med grön ärtpesto och potatisstomp" flera gånger och är fullständigt överrens om att godare fiskrätt finns knappt. Passa på att testa medan det finns mospotatis! Receptet kommer från Tinas Nordströms senaste kokbok.

Vi har testat några egna varianter men kommit fram till att något som är nära originalet faktiskt är allra bäst. Välj en god ärtsort bara. De billigare är inte lika söta och skalen på dessa är ofta tjocka. Nya ärtsorten Märta eller "små, fina" ärtor är bra. Den gröna tabascon var en hit. Vi har inte testat den tidigare, men blev mäkta imponerade över de fruktiga, fylliga, men inte alls så starka chilismakerna.

Vi har aldrig lyckats få med den goda rätten på bild, men sådan finns t ex här.


Torskfilé med grön ärtpesto och potatisstomp, 4 port
400 g torskfilé
2 dl frysta gröna ärtor av god kvalitet
3 msk naturella cashewnötter
50 g ruccolasallat
1 kruka bladpersilja
1 dl parmesanost
10 droppar grön Tabasco
3 msk olivolja
400 g mospotatis
1 schalottenlök
1 msk olivolja
salt och vitpeppar
1/2 citron
 
Värm ugnen till 175°.

Salta och peppra torsken och lägg filéerna ovanpå varandra i en ugnsfast form.
Mixa ärter, cashewnötter, rucola, persilja, parmesan och grön tabasco. Droppa i lite olivolja i taget. Smaka av med en nypa salt. Täck torskfiléerna med ärtpeston och baka i ugnen i 30–35 minuter.

Koka under tiden potatisen i lättsaltat vatten och häll sedan av vattnet. Stöt, den kokta potatisen med schalottenlök och lite olja. Smaka av med någon mer nypa salt och peppar samt citronsaft.

Servera torsken direkt med ärtpeston och potatisstompet.
 

3 kommentarer:

Anna/gourmetgarage.dk sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anna/gourmetgarage.dk sa...

Älskar potatisstomp till fisk! Fantastiskt gott :)

Fröken Dill sa...

Det där med citronen var dessutom ett genidrag. Hade aldrig kommit på det själv, men det var supergott. Man kan säkert riva lite citronskal över också.