tisdag 15 februari 2011

Återuppstånden fröken Dill bjuder på vinterpicknick



Äntligen är fröken Dill tillbaka i matlagningsvärlden! Det senaste halvåret har bara varit ALLTFÖR tokstressigt jobbmässigt för att orka fota och blogga om mat. Faktiskt till och med för stressigt för att ens hinna laga mat. Tur att jag har min J som bland många andra kvaliteter är en utmärkt kock. Vi har nästan inte trillat ner i färdigmatsträsket någon enda gång (halvfabrikat oräknade), men ofta frossat på hederliga, hemlagade favoriter.

Söndagen bjöd på sol och ett härligt glittrigt vinterväder. På vinterpicknik vill man ha mättade, okladdig mat som kan ätas med vantarna på och en varm dryck till. Vad sägs om matmuffins med bacon, purjo och chèvreost, tunnbrödrullar med räkröra, tandpetare med ost, oliver och kryddiga korvbitar plus värme i form av sherryspetsad buljong med alfabetspasta. J tyckte att efterätten, hallon och blåbärssmoothie var väl kall. Om man gillar varma fruktsoppor eller varm choklad med vispgrädde är det tänkbara altenativ.

Vi dukade upp vår picknick efter att ha pulsat ner för en orörd snöig slänt. Fotografierna togs sedan med fara för eget liv eftersom några idiotiska slalomåkare dök upp och utan att ens verka se oss bestämde sig för att praktisera åkning i lössnö precis över vår picknickplats. ”Tusen hål i nacken” vill man inte ha så maten fick ätas på en tryggare plats.

Matmuffins, 12 st5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ krm salt
svartpeppar
2 ägg
50 g smör, rumsvarmt
2 dl matyoghurt
1 paket bacon, knaperstekt i små bitar
½ purjolök, mjukstekt i små bitar
100 g chèvreost

Blanda mjöl, bakpulver, salt och peppar i en bunke. Rör ner ägg, yoghurt och det rumsvarma smöret. Klicka ut smeten i muffinsformar och toppa med bacon, lök och chèvre. Grädda ca 15 minuter på 225 graders värme.

Räkrullarmjuka tunnbröd
smör
finhackad shalottenlök
räkor med skal, skalade, finhackade
philadelphiaost
crème fraishe
hackad dill
italiensk salladskrydda
salt och peppar

Mosa samman lika mängd philadelphia och crème fraishe. Blanda ner räk- och lökhack. Krydda med dill, salladskrydda, salt och peppar. Bred tunnbröden med smör. Fördela röran över bröden. Rulla ihop och skär lagom munsbitar.

Spetsad buljongBlanda grönsaks- och kalvbuljong till önskad smak och styrka. (Eller om du varit mer huslig än jag det senaste halvåret, plocka fram underbar hemkokt buljong ur frysen...) Koka pasta, t ex bokstavspasta, i buljongen. Spetsa med några matskedar sherry och häll direkt i uppvärmd termos.

20 kommentarer:

Åsa sa...

Men heeeeej igen! Så kul :)
Phew, som jag (vi) har undrat. Jag var riktigt orolig ett tag, ingen "avslutande" post el dyl, och undrade om något allvarlig hänt med dig.

Skönt att du är ok :) Ta det lugnt men bloggande och låt det inte gå över styr. Vi är många som sliter mellan alla måsten och bloggandet.


So long
/åsa

@Receptomaten sa...

Men hej! Kul att se dig tbx!
Nu är vi många som andas ut :)

Kram!

Elin sa...

Vad kul att du är tillbaka!

Anna B sa...

Välkommen tillbaka, Fröken Dill!

Stefan sa...

Åh vad trevligt att du är tillbaka. Som en favvisblogg så har du varit djupt saknad.

Erika Skogly sa...

Äntligen! Då kan jag ju lägga tillbaka dig i "Jag besöker ofta-listan".

Välkommen tillbaka.

http://smaskelismaskens.blogspot.com/

Mian sa...

Najs!
Välkommen åter!

Annika sa...

Hurra, du är tillbaka! Du har varit saknad, och jag har varit orolig för att det hänt något...mailade dig till och med, och blev ännu oroligare när mailet studsade tillbaka :(
Skönt att höra att allt är bra med er båda! Ser fram emot att få "umgås" med dig i matbloggosfären igen!

Martina sa...

Välkommen tillbaka! Dom där rullarna verkar otroligt goda!

Maria sa...

Fint att du är tillbaka!

Fjällmor sa...

Åh!
Äntligen!

Mer Dill åt folket

:-)

Postgårdsromantik sa...

Välkommen tillbaka, fröken Dill!
Vi har undrat och undrat - var tog du vägen?


/Anders och Lena

Fröken Dill sa...

Vilken respons!!! Tack snälla vänner!
Hälsar fröken Dill

Andreas sa...

Välkommen tillbaka, det faller ingen skugga över den som gör viktigare saker än att blogga då och då. Jag vet hur det är :)

/Andreas

Mikkan sa...

welcome back, du vet hur man gör entré. du! :)

Anna sa...

Tjoho! Själv ligger jag fortfarande i bloggdvala men hoppas att jag återfår mitt liv och blogghumör framåt april.

Emil O. sa...

Håller med många andra, skönt att du är tillbaka och ännu skönare att det inte hänt något.

Blogga när du känner för det, det ska inte vara ett jobb. Gör det för att det är kul.

Erka Perka sa...

Vad kul att du är tillbaka!

Mårtenssons kök sa...

Sällar oss till alla andra, härligt att du är tillbaka.

Fröken Dill sa...

Tack, vad kul att jag är saknad! Nu SKA jag hitta en mer rimlig balans mellan arbete och fritid.
Hälsar Dillen