lördag 29 mars 2008

Farmorssill


Jag saknar min farmor som nyligen gick bort. Trots att hon var över 90 känns det tomt och sorgligt.

De sista åren lagade farmor ingen mat, men dessförinnan var hon väldigt duktig på matlagning och bakning. Varje jul kom hon med en suverän inlagd sill och frågan är om inte den var det allra godaste på julbordet. Nu till påsk försökte jag lägga in sill på farmors vis. En del av hemligheten är att använda sig av salt sill från tunna.

Jag köpte fem rejäla sillfiléer på söderhallarna. Hemma sköljde jag filéerna noga i kallt vatten och så fick de ligga och vattna ur i en stor vattenfylld bunke i kylen. Efter ett dygn var de lagom avsaltade. Jag kokade en 1-2-3-lag för det minns jag att farmor brukade. (1 dl 12% ättika, 2 dl socker, 3 dl vatten) Sedan skivade jag sillen i gaffelbitar och la in varvad med med 1 finskivad rödlök, 1 skivad morot, det gröna från en purjo fint skivat, 5 lagerblad, 1 tsk nejlikor och 10 kryddpepparkorn. Efter tre dygn var det påskafton med firande hos mina föräldrar och då smakade sillen utmärkt, om än inte riktigt lika gott som farmorsssill.

tisdag 25 mars 2008

Flundra på en skärtorsdag


Påskhelgen inleddes med leverans av fisklåda. På skärtorsdagen väntade 600 g flundrefilé utanför dörren. Jag fiskade upp den och åkte hem till J för matlagningsverkstad.

Flundra är gott i sig, men de tunna filéerna blir blixtsnabbt överlagade. Ett förslag var att snabbsteka firren som den var och servera med en god sås, men sedan kom vi på att det var klokt att panera med vetemjöl, uppvispat ägg och ströbröd som skydd mot värmen i pannan. En kall sås, gul med sting av curry, krispig och syrlig av äpple och gurka fick bli sällskap.

För flundrerätt nummer två ville vi ha någon typ av ungsbakade rullar. J hittade ett DN-recept som verkade spännande. Kaviar, dill och rödlök är ju alltid gott och gratängsåsen lät intressant.

Vi åt fisken med färskpotatis från Cypern (inte som den svenska, men ändå...), nättkokta sockerärtor och citronklyftor.

Båda rätterna blev goda, men med fisk av hög kvalitet kommer den egna smaken bäst till sin rätt om man inte krånglar till det.

Kall currysås till fisk
1 dl hemlagad majonäs
1 dl gräddfil
1 msk stark curry
3 cm purjolök, finhackad
5 cm färsk gurka, hackad
1/2 äpple, hackat
salt och peppar

Fräs curryn i lite smör. Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

tisdag 18 mars 2008

Bildbrist!

Sorgligt att ljuset inte räckte för att fota gårdagens mat! Jag föreslår att den fantasifulla bloggläsaren blundar och tänker sig tunna, rosa skivor av hemgravad lax på frasiga brödskivor i sällskap med gravlaxsås, citron och krispiga salladsblad. Vid sidan om står en skål med intensivt grön, ångande grönärtsoppa med en klick creme fraiche och några lättkokta sockerärtor på toppen.

Hur man gravar lax har jag skrivit förut. Den håller sig fint i frysen, minst en månad! För soppreceptet är jag Lisa evigt tacksam. Tänk att något så gott kan vara så nyttigt! Igår gjorde jag bara soppan, men tidigare har jag provat den med wasabiröran till och det var suveränt.

Sporthelg

Blogginlägg utan bilder är inte så kul. Tyvärr har det varit väldigt skralt både med tillgång på kamera, tid att fota och framförallt ljus på sista tiden.

J och jag har i alla fall haft lite minisportlov i stuga över en långhelg. Härligt att få komma ifrån stressen och även om det var ont om snö och nästan mer vårstämning lyckades vi ändå med lite utförsåkning. Helt otroligt vad snökanoner och pistmaskiner kan fixa!

Sportlovsmat är lite speciell. Vissa rätter passar bättre än andra. All heder åt J:s föräldrar som bl a fixat renskavssås till färsk pasta och en suverän lasagne. J.s och mitt bidrag var att laga gulasch med surkål från ett DN-recept. Ett bra tips för alla som gillar surkål!

Söndagslunch för fröken Dill


På helgerna, och särskilt när man äter själv, tycker jag det kan vara gott med en sallad. Förra helgen fanns en del rester som behövde ätas upp – fetaost och bacon. Jag marinerade fetaostbitarna i en god olivolja, balsamvinäger, färska örtkryddor, salt och peppar. Baconet knaperstektes. Tillsammans med rucolasallad, cocktailtomater och tunna skivor rödlök blev det hela en bra söndagssallad.

torsdag 13 mars 2008

Koreanskt


Det är alldeles för mycket jobb just nu. Jag hinner varken laga mat eller skriva om den!

I lördags var det i alla fall lite lugnare. Jag åkte hem till min kompis och hennes stora familj med en kasse råvaror.
För några år sedan gick jag en kurs i koreansk matlagning. Det var verkligen kul. Det koreanska köket är perfekt – spännande, nyttig mat som smakar väldigt gott.

I lördags blev det en kycklingsoppa som är min egen variant av den vi gjorde på kursen. Resultatet blev gott. Härligt mustigt och de olika konsistenserna på ingredienserna - krispigt, segt, knastrigt o s v gör den här soppan till en riktig favorit.

Koreansk kycklingsoppa, 4 portioner
300 g kycklinglårfilé
3 msk skalade sesamfrön
3 salladslökar
1 vitlöksklyfta
3 msk soya - japansk eller koreansk
ca tumsstor bit färsk ingefära
ca 1 l färdigblandad kycklingfond
en stor näve mungbön-groddar
2 pac choi
lite smaklös olja, t ex rapsolja, att steka i

Rosta sesamfrön i en torr järnstekpanna tills de får färg. Finhacka vitlök och salladslök. Strimla kycklingköttet och låt marinera minst en halvtimme tillsammans med sesamfrön, vitlök, salladslök och soya. Skala och skär ingefäran i tunna skivor. Koka upp kycklingfonden. Låt ingefäran koka med kycklingfonden i några minuter. Stek kycklingstrimlorna i oljan. Lägg kycklingen och groddarna i soppan. Låt koka upp och alldeles innan servering läggs grovskuren pac choi ner i soppan.



söndag 9 mars 2008

Fredagsfisk


I fredags var det dags för en fisklåda från Årstiderna. Långa var veckans fisk. Min syster och hennes söner skulle komma och hälsa på. Efter att ha letat recept på nätet blev jag lite bekymrad. Långa verkar inte vara en särskilt omtyckt fisk.

Nu blev middagen ändå god. Fisken smakade utmärkt. Jag gjode två smakrika rätter, en spännande fisksoppa efter tips från Lisa och en annan favoriträtt med fisk, fetaost och svartrot.

Till och med systersönerna verkade gilla maten.

Långafilé med fetaost och svartrot
1 paket svartrötter
Olivolja
400 g långafilé
1/3 paket fetaost, finhackad
Fryst provencalsk örtkrydda eller färska kryddor
2 hackade sharlottenlök
10 halverade cocktailtomater
Skala svartrötterna under rinnande kallt vatten. Skär i bitar som är några centimeter långa. Lägg svartrötterna i en ungsform. Salta, peppra och blanda ner ett par matskedar olivolja. Baka i ugn, 180 grader ca 20 minuter eller tills svartrötterna börjar bli lite mjuka. Lägg fisken på svartrötterna, salta, peppra och strössla på örtkryddor. Blanda fetahacket med lite olivolja och lägg på fisken. Överst läggs tomathalvorna och så ställs det hela i ugnen, tills fisken är precis färdig.

lördag 8 mars 2008

Ny!


Härom dagen tittade den allra första plantan upp ur jorden. Samma magi varje år. Man väntar, och väntar, börjar nästan misströsta, men så en dag spirar det grönt i krukorna. Nästan konstigt att tänka sig att den här lilla stackarn ska bli en stor tjusig chiliplanta med massor av illstarka, goda frukter.

onsdag 5 mars 2008

Tjejmiddag


Vi är fem tjejer som var kursare under utbildningen och fortfarande träffas regelbundet. Det är alltid lika kul att ses och vi har massor att prata om. I förra veckan kom alla hem till mig.

Jag ville gärna ha en middag med lite vårlig ton och fina milda färger så det fick bli en asiatisk start, vietnamesiska rispappersrullar med doppsås. Huvudrätten var örtmarinerade kycklingspett med grönärtssås och ris. Vi åt fruktsallad till efterätt.

Vitenamesiska rispappersrullar
Rispapper
Gurka i tändsticksstora bitar
Böngroddar
Skalade räkor
Hackade vårlökar
Färsk koriander
Sweet chilisås eller ostronsås
Blöt ett rispapper i taget i varmt vatten. Man får vara lite snabb så att det inte blir alltför sladdrigt. Lägg rispappret på en skärbräda och forma en liten hög av groddar, gurka, räkor, vårlök nertill på respappret. Toppa med korinader och lite sweet chilsås eller ostronsås. Vik in kanterna och rulla ihop som en vårrulle.
Doppsås
4 msk vatten
1 tsk risvinäger
1 tsk farinsocker
1 msk limesaft
2 msk fisksås
1 finhackad vitlöksklyfta
1/2 finhackad röd chilifrukt
5-6 finstrimlade grönmyntablad
Blanda ingredienserna och rör så att sockret löser sig
Kycklinspett med grönärtsås
Trä bitar av kycklingfilé på spett. Marinera ett par timmar i olivolja med hackade färska örter, t ex dragon, persilja, timjan, salt, peppar och lite pressad citron. Grilla spetten över glöd eller i ugnen. Jag brukar steka spetten i en mycket het grillpanna så att de får fina ränder. Sedan sätter jag in pannan med spetten i 200 graders ugn tills de är precis genomstekta. Grönärtsåsen är en vanlig vitvinsås (oekat vin) i vilken man mixar ner ett par deciliter grönärtor (frysta, tinade)på slutet. Servera genast!