torsdag 4 april 2019

Välkommen vår! - Första nässelsoppan


De första nässlorna är så små att det tar sin tid att plocka dem. Efter ett ryggknäckande jobb har man bara fått ihop någon halvliter. Då passar det bra att göra små, lyxiga portioner nässelsoppa som serveras med halvor av vaktelägg på toppen i loppisfyndade udda likörglas.

Självklart vill man bjuda sina vänner på de goda primörerna! Jag passade på igår när mitt härliga tjejgäng, kursare från studietiden träffades hos mig för vårmiddag.


Enklaste, men godaste nässelsoppan, 4 småportioner

1/2 l späda nässlor
1/2 gul lök
1 msk smör
4 dl kycklingfond (koncentrat + vatten eller hemkokt)
1/2 tsk stött fänkålsfrö
salt och vitpeppar
2 vaktelägg
några gräslöksstrån

Vakteläggen är lättast att skala om de kokas, kyls och sedan får ligga en stund i kylskåp och bli genomkalla. Hetta upp en kastrull med vatten till skjudning. Sänk ner äggen och låt skjuda i 3 minuter. Ta upp och spola i kallt vatten. Lägg i kylskåpet.

Skölj nässlorna noggrant i flera vatten. På något sätt är de alltid lite sandiga. Jag antar att smutsen fastnar på de håriga bladen.

Koka upp en halvliter vatten. Tillsätt nässlorna och låt dem förvällas i några sekunder. Slå av vattnet i ett durkslag. Hacka nässlorna och ta bort eventuella grova stjälkar.

Hacka löken. Fräs några minuter i smör utan att det tar färg. Häll på kycklingfonden och låt koka ca 15 minuter tills löken är mjuk.

Tillsätt nässlorna. Mixa, helst i en kannmixer. Hetta upp och smaka av med salt och peppar.

Häll soppan i små glas. Skala och halva vakteläggen. Toppa sopportionerna med vaktelägghalvor och späd gräslök. Servera genast.


Inga kommentarer: