fredag 5 april 2019

En älskad familjeklassiker återfunnen!


Vissa recept är borta i flera år för att sedan plötsligen hittas. Jag trodde att jag förlorat receptet till en älskad klassiker i min familj, men på ett gammalt receptkort fanns det nedskrivet. Vilken skatt! Jättepirogen har ätits vid otaliga midsommarknytisar, kräftskivor och bufféer.

Nuförtiden är det en perfekt rätt att fixa i förväg för att ta med till landet och där snabbt kunna få fram en supergod lunch som inte tar mycket tid från trädgårdsarbetet.

Pirogen går fint att frysa in. Tina i tid och värm i ugnen innan serveringen!


Jättepirog, ca 4 port

1 gul lök
smör att steka i
1 vitlöksklyfta
300 g nötfärs
2 tsk tomatpuré
1 burk krossad tomat
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk oregano
salt och svartpeppar
cayennepeppar
chilipulver
färsk eller fryst persilja

deg:
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
1/2 paket jäst
1 tsk salt
1 ägg
8 dl vetemjöl

uppvispat ägg att pensla på
sesamfrön att strössla över

Skala och hacka lök. Fräs långsamt i smör i minst en kvart tills löken blir lätt gyllene. Pressa i vitlöken och låt den fräsa med sista minuten. Bryn färsen och låt tomatpurén steka med sista minuten.

Lägg lök, vitlök och den brynta färsen i en tjockbottnad kastrull eller emaljgryta och tillsätt krosstomat, buljongtärning och oregano. Koka långsamt i minst en halvtimme. Såsen ska få ganska fast konsistens utan att bli torr eller bränd. Smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och chilipulver. Tillsätt hackad persilja.

Deg: Smält smöret, tillsätt mjölken och låt blandningen bli 37 grader. Smula jästen i en bunke. Rör ner saltet. Det smälter jästen. Tillsätt smör och mjölkblandningen. Tillsätt ägg och vetemjöl. Kör i degblandare eller bearbeta förhand ca 10 minuter. Jäs övertäckt med handduk på dragfri plats 30 minuter.

Kavla ut degen till ca 30 x 65 cm. Bred på den kalla fyllningen, men lämna några cm från kanterna. Rulla ihop och nyp ihop kanterna för att försluta pirogen.

Pensla med uppvispat ägg. Strössla på sesamfrön. Grädda i 200 graders ugn i 25 minuter tills pirogen fått fin färg.

Inga kommentarer: