onsdag 10 april 2019

Från plantkaos till ordning och struktur


Förodling av plantor som tomater, chili och gurka har en nackdel - den tar plats. Varje vår önskar jag mig ett växthus, en vinterträdgård eller en större lägenhet där alla plantor får bättre plats. Med alla krukor blir det liiite trångt i vår 65 kvadratmeters-lägenhet. Även om J visat stort tålamod vet jag att han blir smått frustrerad av plantkaoset. Ett hem ockuperat av plantor och växtbelysningar, där det dessutom är iskallt eftersom jag drar ner alla element så att plantorna ska bli knubbiga, är inte så mysigt.

En annan knepig sak är hanteringen. När det blir varma dagar ska plantorna flyttas ut på balkongen för att succesivt vänja sig vid solljus, vind och temperatur. Bångliga krukor riskerar att välta och det är svårt och tidskrävande att bära dem på brickor eller i lådor.

I år har jag därför gjort en genialisk investering. Ihopfällbara kundkorgar från Bauhaus kostar 39 kronor styck och de rymmer exakt på millimetern 15 mjölkkartonger vardera. Ett perfekt sätt att förvara och förflytta plantor! Jag har också fäst ihop handtagen för att de inte ska råka fällas ner och klämma några späda blad.

Det här underlättar verkligen och kommer vara väldigt smidigt när alla plantor så smånlingom ska stuvas ut i bilen för vidare transport till landet.

När säsongen är igång och alla plantor utplanterade är det bara att fälla ihop Bauhaus-korgarna och stuva undan dem till nästa vår.

2 kommentarer:

Fia sa...

Vilken supersmart idé! Det ska jag också testa :)

Fröken Dill sa...

Gör det - för mig kommer det kommer underlätta väldigt mycket.