tisdag 1 mars 2016

Goda gnocchis med jordärtskocka


Ibland är det kul att kika runt bland utländska matbloggar. På fina "Brooklyn supper" hittade jag ett recept på lite ovanliga gnocchis som vi testade igår.

Jag älskar smaken av jordärtskocka och rätten var så god att det bara blev en miniportion kvar till morgonens fotografering. Gnocchisarna på bilden är normalstora, det är tallriken som är liten.


Jordärtskocksgnocchis med svartkål, 2 port

500 g jordärtskockor
1 ägg
3-4 dl vetemjöl
salt och svartpeppar
olivolja att steka i

1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 bunt svartkål
chiliflakes
salt och svartpeppar
1 skvätt vitt vin eller vitvinsvinäger
skal från 1/2 citron
rejält med nyriven parmesanost

Skala jordärtskockorna och skär dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Det tar ca 30 minuter. Låt svalna. Salta och peppra. Mosa ihop med ägg och så mycket mjöl att det binds ihop till en lös deg som går att rulla. Rulla degen till "korvar" och skär små bitar till gnocchis. Tryck en gaffel på varje bit. Koka i lättsaltat vatten tills de flyter upp och stek sedan gyllenbruna i  olivolja i en stekpanna.

Skala och hacka lök och vitlök fint. Skölj kålen, skär bort de tjocka bladnerverna och skär kålen i mindre bitar.

Hetta upp en panna med olivolja. Stek lök och vitlök långsamt tills de mjuknar. Tillsätt kålen och fortsätt steka. Krydda med salt, peppar och chiliflakes. Tillsätt ev lite vatten och vin eller vinäger. Låt steka en stund till. Riv över citronskal och servera till gnocchisarna med rejält med riven parmesan över.

Inga kommentarer: