fredag 6 september 2013

Fredagsgott - quesadillas med en twist


Vilken sommar vi har, trots att kalendern skriver september. Här i byn på landet firar vi fredagskväll.

Senare ska vi äta absolut pinfärska skaldjur från västkusten, men vi inleder med ett snabbgjort smafsel där vi alltid nästan slåss om bitarna - quesadillas. Vi testade finhackad hemodlad jalapeno-chili på en quesadilla, men den var faktiskt FÖR stark. Bäst blev som vanligt chipotlepaste, denna oumbärliga produkt från Santa Maria. Den här gången överströsslades dessutom quesadillorna av finhackade epazoteblad från kryddlandet. Ett mycket lyckat expreiment. Lätt ton av örtig citrus och "bildäck"... fast gott!

Såsen - färdigköpt, för fredagsgott ska vara snabbt att fixa!


Quesadillas en fredag i början av september

Vetetortillas
Smör
Chipotlepaste
Purjolök
Hackade fina epazoteblad (eller färsk koriander)
Riven lagrad ost, vi tog prästost
Färdig tacosås eller salsa, gärna stark

Bred tortillas med smör och ett tunt lager chipotlepasta. Fördela riven ost, hackad purjo över. Toppa med epazote eller koriander. Lägg över en tortilla till. Stek i torr järnstekpanna tills quesadillorna får fin färg och osten smält. klipp i trekanter och servera med tacosås och gräddfil.

7 kommentarer:

Remsan sa...

Jag äter inte mycket bröd, men quesadillas med olika fyllningar är alltid gott. Testa att lägga i en torkad chipotlechili i egen tomat-eller paprika sås. Galet gott!
Koriandern sådde jag först inne i kruka, men det blev nästan ingenting. Sedan ute i kruka. Kanske sådde jag den för tidigt. Eller borde jag gett den lite gödning. Någon sa att bäst blir det på friland.

Lotta sa...

Quesadillas är bland det bästa jag vet. Kan slänga ner nästan vad som helst bara det är en massa god ost med också. Och gärna något med lite hetta så att det inte blir för mesigt, som här!

Postgårdsromantik sa...

Det var en hel del ingredienser som vi aldrig har köpt. Men när man läser om det - "bildäck" låter ju inte helt gott - men det gör väl inte petroleumvin heller (gammal Riesling. Spännande. Håller med om att fredagsmaten skall vara ENKEL!!!

//Lena

Fröken Dill sa...

Remsan; jag har testat att försöka få till egen chipotlepasta, men inte riktigt lyckats. Stort tack för tipset! Koriander brukar bli bra både i kruka och på friland, men jag har faktiskt också en på g i kruka just nu som ser klen ut...
Lotta; visst är det världens bästa. Vill man göra det till en hel måltid är det ju lätt att slänga i lite bönor, grillad kyckling och fler grönsaker också.
Lena; Den där epazoten verkar vara en ört som växer i längden! Första gången jag testade blev den för besk. Man ska ta unga skott och sedan klippa av bladen är min erfarenhet!

Charlotta Ljungblad sa...

Det här ser så löjligt gott ut! Älskar quesadillas, gärna med västerbottensost och chili. Mmmm.

Fröken Dill sa...

Västerbottenost och chili, låter ju toppengottttt!

Åsa sa...

Hehe, med tanke på att jag gillar svart kardemumma, koriander och tjärlakrits skulle jag inte bli förvånad om jag också gillar epazote med bildäck-smak ;-)

Kul att få upp kryddor från frön. Aldrig lyckats bra med det, trots att jag försöker varje år. Brukar preppa quesadillas med en chilihet koriandersås jag har, finhackad röd paprika och massor av riven ost.