måndag 30 maj 2011

Galet gott med sparris

Vi fortsätter att laga mat med Jamie Oliver. Vad sägs om en lasagne som går snabbt att göra och smakar underbart av grön sparris, ärtor, bönor och färsk mynta? Det är bara att konstatera att herr Oliver ÄR ett geni!

Jamie Olivers sommarlasagne

en knippa salladslök
30 g sardeller
6 vitlöksklyftor
700 g sparris
500 g frysta ärtor
300 g frysta bondbönor
ett knippe färsk mynta
3 dl matlagningsgrädde
1 citron
3 dl kycklingbuljong
500 g keso
2 paket färska lasagneplattor (12 ark totalt)
parmesanost
färsk timjan

Fyll vattenkokaren till hälften. Häll oljan från sardellerna i en kastrull på medelhög värme. Skiva salladslöken fint och tillsätt tilssammans med sardellerna. Pressa i vitlöksklyftor.

Skär av sparrisknopparna och lägg åt sidan. Skiva sparrisstammarna och lägg i pannan med en skvätt vatten från vattenkokaren.

Efter fem minuter, tillsätt ärter och bondbönor tillsammans med en nypa salt och peppar. Rör om ordentligt.

Plocka och hacka upp myntablad sedan lägga till dem i kastrullen tillsammans med grädden. Riv i skalet av en halv citron.

Efter några minuter, använd en potatisstöt för att mosa en del av fyllningen. Täck med grönsaksbuljong och låt koka upp innan du lägger till 250 gram keso.

Värm ugnen till 200 ° C. Ta grönsakerna från värmen och skeda ungefär en fjärdedel i en lasagneform. Toppa med en lasagneplattor och en generös rivning av parmesan.

Upprepa lager av grönsaker och lasagneplattor tills du har använt all fyllning och sedan toppa plattor. Rör i 250 g keso med en skvätt vatten och sprid över lasagnen.

Ringla olivolja över sparrisknopparna och toppa sedan lasagnen med dessa. Strö över timjan tillsammans med riven parmesanost. Grädda i ugnen i cirka 15 minuter.

6 kommentarer:

Helena Ljunggren sa...

Sparris är finfint men jag är tyvärr en sån som tröttnar på smaken efter ett tag....buhu :)

Mårtenssons kök sa...

Vi har sparat alla avsnitten på hårddisk eftersom vi tycker det är en alldeles perfekt kokbok att ha där:) Denna står absolut på vår "att göra lista" från programmen.

Postgårdsromantik sa...

HAn kan laga mat den mannen!!! JAg har slaviskt följt Din tomatodlarskola - bladen frodas i alla 5 sorter jag testade - jag var jättenöjd - tills jag nu ser att dena tomater har börjat "rodna" detta borde ju rimligen betyda att de existerar??! Mina blad rodnar på ena busken - det är allt. Hmmm....detta var svårt vill jag lova. Fast det låter så enkelt. Nåväl, jag får plantera ut mina dem nu (tredje planteringen) och hoppas på tomattillströmning av sällan skådat slag!!! :-D

Karin / bevemyrs blogg sa...

Vackrare sparrisfoto får man leta efter!

Fröken Dill sa...

Helena, ja det är kanske bäst att hålla sig till den bästa sparrissäsongen.
Mårtenssons; vilken lyx! Tyvärr kan man ju bara komma åt ett avsnitt i taget på TV4 play.
Postgårdsromantikerna; plantorna ser ofta lite skabbiga ut innan man planterar ut dem. Det brukar lösa sig.
Karin; tack!
Hälsar Dillen

anna's kitchen sa...

Vilket sammanträffande. Hans 30 minutes meal gick på tv idag här i Australien. Satt verkligen och tänkte att jag måste hitta receptet så jag kan göra den för det såg himla gott ut!