söndag 25 januari 2009

Den ultimata söndagspizzan


Hemgjord pizza är jättegott och kan varieras i det oändliga. Det finns massor recept på hur man gör bottnarna. Jag använde ett från Anna Bergenströms "Kärlek, oliver och timjan". Degen kavlas ut tunnt, tunnt på bakplåtspapper.

Annika har tipsat om att Muttis färdiga pizzasås är god så ett gäng sådan hamnade på den ena pizzan. På den andra blev det rå tomatsås. Hackade färska tomater som man saltar, låter rinna av och piffar upp med lite socker, aningens röd balsamvinäger, vitlök och olivolja.

De färdigtomatade bottnarna toppades med en härlig blandning av strimlad rödlök, gul paprika, musslor, sardeller, champinjoner, auberginröra och mozzarellaost. Pizzorna kryddades med svartpeppar och oregano och täcktes med lagrad grevéost.

Vid tillagningen värmer man upp ugnen till 275 grader med en plåt i. Den varma plåten tas ut och pizzan på sitt bakplåtspapper förs över för att genast skjutsas in i ugnen. (Pizzasten är säkert ännu bättre, men jag har ingen sådan.) Tillagningen går snabbt, ca 10 minuter.

Vi åt den nygräddade pizzan med pancetta och ruccola strösslad över. Som tillbehör serverades en vitkålssalllad.
Förresten, ni vet väl hur man bäst delar en pizza: använd kökssaxen. Klippa pizzan i delar är överlägset enklare än att använda kniv eller fåniga pizzaskärare!

Om det blir pizza över så fungerar den fint i matlådan. Värm en liten stund i micro, men flytta helst över pizzabiten till en torr stekpanna och värm på spisplatta sista stunden så att den inte blir för soggig.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mmm, finns det något smarrigare än hemmagjord pizza?!?

Caroline sa...

Älskar hemmagjord pizza! :D
Underbart! Trevlig kväll!

http://systrarnayster.blogg.se

Anonym sa...

Ja, det är verkligen värt besväret att baka sin egen pizza. Den färdiga såsen (Muttis) var ett bra tips. Den var toppengod och förenklade lite i pizzatillverkningen. Ett moment mindre så att säga. Jag är lite sugen på att skaffa en pizzasten till ugnen... Eller kanske ta hem några stenplattor, produktprover som vi fått till jobbet.

Funderar fröken Dill