torsdag 9 oktober 2008

En grön middag

Vegetarisk mat för sakens skull är inget för mig. Jag gillar kött och fisk alldeles för mycket! När man väljer goda rätter som dessutom råkar vara veg är det en helt annan sak. Igår var de dessutom gröna rent bokstavligen.

Vi startade med en mogen avocado på enklaste tänkbara vis, med kärnan borttagen och hålet fyllt med vinägrett. Sedan åt vi brysselkålsoppa, tillagad efter receptet i en av mina favoritkokböcker, Mejeriernas Soppbok från någon gång på 80-talet. En hel kronärtskocka var (2 st inköpta för 15 kr) utgjorde huvudrätt med tillbehör av smör, salt och citron. Det gröna temat avslutades med pistageglass. Grönt är skönt!
Brysselkålssoppa
500 g brysselkål
1 l vatten
1 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 grönsaksbuljongtärningar (vi tog kycklingfond istället)
2 äggulor
1 dl vispgrädde (vi tog matlagningsgrädde)
Svartpeppar
Koka kålen i cirka 5 min. Låt kålen ligga kvar i kokspadet.
Smält smöret i en gryta. Tillsätt mjölet. Rör om. Späd med mjölken. Tillsätt buljongtärningarna. Låt koka cirka 5 min.
Häll den varma kålen med sitt spad i grytan. Låt koka någon minut. Vispa samman ägg och grädde och rör ner det i soppan. Smaksätt med peppar och ev salt. Dekorera med persilja.

3 kommentarer:

Annika sa...

Jag hittade hit när jag googlade på Soupe Cuisine, den ganla 80-talsbrushyren. Fin blogg du har!
Titta gärns in hos mig på SMASKENS.

Fröken Dill sa...

KUL!!!
Och tack detsamma om bloggen. Hann inte riktigt läsa hela just nu, men det ska jag vid tillfälle. Min J har hela Soupe Cuisine boken.(Själv har jag bara reklamhäftet.) Om du inte hittar boken kan jag säkert skicka några recept. Många av dem är toppen.
Kul med adventstema. Jag älskar jul och julpyssel. Tyvärr är J lite tveksam, för att inte säga skeptisk så vi får se hur det blir i år...

laprincipessa sa...

Bästa fröken,
Så har nu barnet, som inte längre är något barn, utbett sig om den krämiga tomatsoppa med pasta som fanns i ett av de små "Soupe Cuisine" som Arla gav ut på 90-talet. Mina häften är puts väck, och då jag googlade på titeln på skriften, fann jag din underbara blogg. Vilken tur att mina häften är borta, tänker jag då!
Emellertid vill jag också vara den goda modern, och kärleksfullt laga till det dottern så hett åstundar,och jag TROR nog att jag minns i stort sett vad soppan innehöll, men för att vara riktigt säker, frågar jag dig nu: Har J kvar sin soppbok, och vill han i så fall dela med sig av sina kunskaper om sagda soppa? Hittills har jag idag:skållat, skalat o skurit en försvarlig mängd tomater, sköljt, strimlat o fräst en vacker purjo, tillsammans med tomathack, i smör.
Som jag minns det, skulle sedan buljong, (grönsaksdito, tror jag) samt timjan, (eller var det basilika?) tillsättas, jämte förstås, salt o peppar, samt slutligen, creme fraiche o kokt pasta. OM, om,om, om, du skulle hinna få syn på min undran, så BER jag dig att svara! Svara gärna ändå, förresten, för du skriver så behagligt...
De allra vänligaste av hälsningar, från en okänd beundrarinna - som heter Barbro Svedberg o bor i Årsta. Hej!