fredag 15 februari 2008

Alla hjärtans dag


Ja, Valentindagen är en fånig högtid, älskad bara av handlarna. Men fröken Dill är bra på att ta vara på ALLA tillfällen att sätta guldkant på tillvaron. Och efter många år som singel är det helt fantastiskt att ha en J att fira tillsammans med. (Vill minnas att jag förra årets 14 februari irrade runt på Clas Ohlson i fåfängt hopp om att i alla fall få se några personer tillhörande det manliga släktet... och kanske få hjälp att hitta den rätta sladden till mitt bredband.)

Igår lagade J och jag maten tillsammans och för en gångs skull skedde det efter recept. Jag hade gått och suktat efter att få laga japaninspirerad Tonfisk med sobanudel-sallad enligt ett recept i senaste Elle mat och vin. Nu blev det äntligen av och det blev suverät gott. Rätten blev dessutom nästan lika vacker som på bilden i tidningen, vilket tyvärr inte syns på mitt foto. Det är hopplöst att ta fina matbilder utan tillgång på ljus.

Dressingen med sesamolja, citron, japansk soya, socker, mirinvin, salt och peppar var verkligen en hit. Det är viktigt att inte ta död på tonfisken. Den ska vara en kort, kort stund i en väldigt varm stekpanna.

Efter salladen drack vi ett amaronevin, Amarone della Valpolicella classico 2003. Det var gott, men jag skulle hellre satsa på Tommasi och spara en dryg hundralapp. Till vinet åt vi en fantastisk speciallagrad cheddar.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad gott det där ser ut! Skulle det vara möjligt att få receptet av dig, jag skulle bli hemskt glad?! Prenumererar du på Elle mat&vin? Jag köper lösnummer ibland, men funderar på att bli prenumerant.
Måste säga att du har en väldigt fin blogg med många goda recept!

Fröken Dill sa...

Kul att du gillar bloggen. Visst får du receptet, så snart jag är i närheten av tidningen!
Jag tycker nog att Elle mat & vin är den bästa av mattidningarna. Har prenumererat sedan 99. Fast vilken tidning man gillar beror ju lite på vilken slags mat man föredrar. En del tycker nog att Elles recept är lite för krångliga och kräver en massa ingredienser. Själv föredrar jag den varianten, så kan man själv förenkla. Ibland inspireras jag av Elles festrecept, men väljer en billigare råvara så att det kan fungera till vardags.

Fröken Dill sa...

Här kommer receptet:
1 msk sesamolja
2 tonfiskfiléer
salt och svartpeppar
4 msk vita eller svarta sesamfrön
250 g sobanudlar
1 liten gurka, hackad
4 salladslökar, finhackad
dressing:
3 msk sesamolja
4 msk citronjuice
3 msk japansk soya
3 cm ingefära, hackad
3 msk mirin
1 msk socker

Koka nudlar al dente och skölj i kallt vatten. Blanda dressingen.
Häll sesamolja över tonfisken. Salta och peppra. Strö på sesamfrön och stek på hög varme. Fisken ska vara röd inuti.
Fördela nudlarna på tallrikar. Lägg gurka och lök ovanpå. Skär tonfisk i skivor och lägg på toppen. Ringla dressing över och strö på sesamfrön.

Anonym sa...

Det här blev en mycket omtyckt rätt. Jag följer din blogg för mer inspiration, tack för en bra sida!