tisdag 1 december 2015

Koreansk wok


Häromdagen kom jag att tänka på vad gott det vore med färska mungböngroddar. Jag tycker de passar särskilt bra i asiatiska rätter. Sedan länge har jag tänkt att jag ska laga koreanskt och hade därför både koreansk rödpeppar (gochujaru) och koreansk fermenterad chiliröra (gochujang) i kylskåpet. Jag passade också på att använda mina fermenterade svarta sojabönor.

Det var lunchdags och vi var hungriga så det fick bli en snabb wok med ris. Återigen kunde jag konstatera att det verkligen inte behövs mycket kyckling för att man ska få känslan av kycklingwok. Vi köpte lårfiléer av den nya ekokycklingen, Reko. De kostar en del så den lilla köttmängden passar ju plånboken också.

Resultatet blev supergott, inte alls så illstarkt som jag trott, utan lagom hett, mustigt och smakrikt.

Idén kommer från Jenny Walldéns kokbok "Smaker i mitt hjärta", men jag har ändrat rejält i receptet.


Koreansk kycklingwok, 4 pers

1-2 kycklinglårfiléer

marinad och sås:
1 1/2 msk gochujang (koreansk fermenterad chiliröra)
1 msk sesamolja
1/2 msk vitvinsvinäger
1 msk farinsocker
2 finrivna vitlöksklyftor
2 tsk riven ingefära
1 msk gochujaru (koreansk rödpeppar)
1 msk fermenterade svarta sojabönor + några msk varmt vatten
salt och svartpeppar
1 1/2 dl kycklingfond

1 purjolök, i skivor
2 morötter, skalade och finstrimlade
1 knippe mangold eller 1 påse spenat
2 dl böngroddar
10 champinjoner, kvartade
1 röd paprika, i bitar
1/2 huvud blomkål, i små buketter och stjälken i små bitar
smakneutral rapsolja att woka i

1/2 dl rostade sesamfrön, gärna svarta


Hacka de fermenterade bönorna och mosa samman dem med några matskedar vatten. Blanda med de övriga ingredienser till marinad/sås utom kycklingfonden.

Skär kycklingköttet i tärningar. Lägg i marinaden och låt marinera minst en halvtimme.

Woka grönsakerna vartefter i stekpanna med het olja. Arbeta i omgångar och låt allt får färg, men det får inte tappa spänsten. (Mangold/spenat tar bara några sekunder.)

Avsluta med att woka kycklingen. Spara marinaden och vispa den med kycklingfonden. När kycklingbitarna är genomstekta tillsätts marinaden och får koka upp. Tillsätt de wokade grönsakerna och låt allt bli varmt.

Strössla rostade sesamfrön över woken och servera till ris.

2 kommentarer:

Martina sa...

Mmmm, det där låter och ser fantastiskt gott ut! Hoppas allt är bra med dig :-)

Fröken Dill sa...

Allt bra här, och tack detsamma! Blev faktiskt lite biten av de goda koreanska smakerna och funderar på att laga mer åt det hållet...