onsdag 2 december 2015

Oh My Darling ClementineDet finns inget som är så effektivt på att väcka tidiga julkänslor som doften från mandarin som skalas. Eller mandarin förresten, trots att vi gärna kallar småcitrus för mandarin är det oftast kärnfria korsningar som clementin eller satsumas vi menar.

Clementinen är min absoluta favorit. Jag är absolut besatt av citrusfrukten i allmänhet och clementin i synnerhet. Som barn var jag allergisk mot citrus och jag minns hur hemskt det var att behöva avstå för att undvika hemska eksem. När jag blev äldre växte allergin bort och nu som vuxen frossar jag i clementiner så här års.

Trots att almanackan säger att det är december och vi har hängt upp adventsstjärnor och tänt det första ljuset i adventsstaken är det lite svårt att fatta hur kort tid det är kvar till jul. Kanske beror det på att den första riktiga snön inte fallit i Stockholm ännu.

En väldigt kul sak är i alla fall att familjejulfirandet blir hemma hos mig och J i år. Spännande! Vi ligger redan i startgroparna med planeringen och jag har på känn att det kommer att bli en riktig matjul.


4 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Clementiner vräker vi i oss i massor av, dom är fantastiskt goda och rätt vad det är så har alla man köpte försvunnit i ett nafs :)
Nej att det snart är jul är vi inte alls inställda på, ingen julkänsla och det skyller vi helt och hållet på vädret. 10 grader känns inte alls som juletider och vinter...
Spännande med julen hemma, förstår att det är planering på hög nivå!

Fröken Dill sa...

Helt galet med vädret.Idag återupptog jag cyklingen till jobbet igen. Det är ju varmare och bättre väder än det var på midsommarafton...
Här gäller det att fläska på för att få till julstämningen. Förutom god mat tänker jag doftande glögg, hyacinter och från den 23:e en levande gran. Just nu föreställer jag mig att jag kommer hinna ut i naturen för att plocka mossa, grenar och ris till vackra arrangemang, kransar och dekorationer. Får se hur det går med det när det drar ihop sig.

Alexandra sa...

Ja, i brist på vinterväder får en clementin alltid mig att känna lite julkänsla i alla fall. Den där första doften som kommer när man bryter av första biten av skalet är så himla nostalgisk för mig. Nu när jag har blivit äldre har jag nog lugnat ner mitt fanatiska ätande av den här godaste julfrukten, men när jag och mina tre systrar var små så spenderades nog halva budgeten i december på just clementiner :-P

Treclig helg // kramar Alexandra

Fröken Dill sa...

Det är verkligen en toppenfrukt! Kul med citrus också, att de är som allra finast i säsong när man behöver uppiggning och C-vitaminer som mest.
Massa trevlig helg önskar Dillen