torsdag 10 juli 2014

Trädgårdsmiddag i värmen - iskyld gurksoppa och varmrökt portionslax med romsås och blandad bladsallad

Iskyld gurksoppa med dill

Varmrökt portionslax med nypotatis och romsås

Sommarvärmen håller i sig. Jag är mest törstig och sugen på kalla saker. Det är först när det börjar bli lite svalare fram emot kvällen som jag blir riktigt intresserad av  mat.

I köksträdgården frodas kryddväxter, späd vitlök, en massa olika sorters blad till salladen och några tidiga primörmorötter. Gurka har vi ingen egen ännu, den blev försenad p g a kylan i juni, men tills den blir klar finns det helt OK gurka att köpa i bygden.

Iskyld gurksoppa är riktigt sommarmat. Så läskande och gott! Egen mild vitlök tillsammans med örter från landet, med dill i spetsen, ger suverän smak.

Laxen varmröker vi i klotgrillen och som tillbehör blir det en enkel romsås och sallad från trädgården. Jag blandar en massa olika sorters salladsblad med asiatiska kålblad, ruccola, babyspenat, saftig portulak och isört. Ju fler olika texturer, smaker och färger på bladen, desto bättre! Morötterna är egentligen för små för att skördas, men några enstaka drar jag ändå upp, nättkokar och serverar halverade på längden till salladen. En enkel vinägrett med olivolja, pressad citron och egen salladsdressingkrydda sprinklas över det gröna.

Jag har också skördat nypotatis och den smakar så suveränt när den går direkt ur jorden ner i kastrullen.


Iskyld gurksoppa, 2 port

1/2 slanggurka
1 dl mycket kraftig kycklingbuljong eller grönsaksbuljong, kyld
1 dl turkisk yoghurt
saften från 1/2 pressad citron
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
färsk dill
några blad färsk persilja och fransk dragon
salt och vitpeppar
bubbelvatten och isbitar

Halvera gurkan på längden och ta bort kärnhuset. Grovhacka gurkan. Skala löken och finhacka den. Finhacka vitlöksklyftan och örterna. Blanda allt med buljong, citronsaft och yoghurt i en hackmixer och kör till finmixat. Smaka av med salt och peppar. Kyl tills soppan är riktigt kall. Späd till önskad konsistens med bubbelvatten och servera med isbitar.


Varmrökt portionslax med romsås, 2 port

2 portionsbitar laxfilé
Fiskkrydda, vi tog Santa Maria "Seafood & fish" eller egen favoritkryddning
1 1/2 dl gräddfil
1 schalottenlök
1 burk ishavsrom
salt och vitpeppar

Ta fram laxen någon timme innan den ska tillagas och låt den bli ljummen. Då läcker den inte vätska vid tillagningen. Krydda laxbitarna och rök/grilla indirekt i en klotgrill med uppblötta rökspån på de glödande grillbriketterna. Laxen ska bli nätt färdig. I vår rök som höll en innertemperatur 150 grader tog det knappt 10 minuter.

Skala och finhacka löken. Rör samman med övriga ingredienser till såsen.

Servera fisken med såsen, kokt nypotatis och sallad med gröna blad.

4 kommentarer:

Matarkivet sa...

Nu blev jag grön av avund! Vill också ha värmebölja njuta av kall, fräsch mat.

Istället har vi 15 grader (galet svårt att klä sig eftersom det emallanåt blir varmare och dessutom är det riktigt kvavt)... Man blir nästan sugen på soppa, så höstigt känns det!

Kram och njut lite för mig med :)

Remsan sa...

Det är samma med mig, jag vet knappt vad jag ska äta. Helst kall mat i alla fall. Nu vill jag ju inte vara den som klagar på det fina vädret, men det är aaaningen för varmt för mig. Men men, jag vill ju inte ha regn heller.

Anonym sa...

Helt perfekt mat på sommaren. Tror inte att det blir så mycket bättre än så!

Kim sa...

Mamman och pappan har gurka i överflöd - jag ska tipsa den om denna (och sen bjuder jag hem mig!)