söndag 13 juli 2014

Minisemester till Gävle och Ockelbo

Hotellet

Prunkande rosor i Wij Trädgårdar

Salladsplantering i Wij Trädgårdar

En av sommarens varmaste dagar begav vi oss iväg från landet på en liten utflykt med övernattning. Målet var Gävle. Vi tog det lugnt på vägen, stannade och fikade i Uppsala och passade på att plocka några liter jordgubbar på ett självplocket Ulva-Gubben norr om Uppsala. Finns det någon bättre färdkost än solmogna jordgubbar?

Väl framme i Gävle checkade vi in på stadshotellet, begav oss ut och blev besvikna på centrumkvarteren runt det där torget där julbocken brinner varje år. Likt de flesta svenska städer präglades "Gävle-city" av en gigantisk Doums-kloss i betong och oinspirerande inomhusgallerior, extra trista en av sommarens soligaste dagar. Men lite bortom betongcentrum, på andra sidan ån hittade vi några fina kvarter som sparats av den gamla trästaden. Straxt intill, i lite småtrista 1970-talskvarter låg kvällens mål - Matildas kvarterskrog. Vårt besök på detta suveräna ställe har fått ett eget inlägg - här!

Den ljumna kvällen avslutades med en promenad längs Gävleån, förbi vackra gamla magasinsbyggnader och Gevalias gamla fabrikskvarter och till sist varsitt glas iskallt vitt vin i baren på vårt hotell. Tänk något åt gammal teaterfoajéhållet med marmor, stuckaturer, högt i tak och paradfasaden anno 1901 mot ån.

Dagen efter åt vi hotellfrukost och vände sedan bilnosen norrut, mot Ockelbo. Jag har länge velat besöka Wij trädgårdar och nu blev det äntligen av. Detta utmärkta initiativ, ett slags Rosendal i norrlandsmiljö känns extra inspirerande när man själv har sin trädgård i växtzon 4.  Jag gillade särskilt den vackra, stilla trädgården med inspiration från skogen och den stora del av Wij trädgårdar där köksväxter fått spela huvudrollen. Vackert och ätbart på samma gång - smart!

I den runda rosenträdgården med stiliga rostiga klätterpergolor för växterna blommade alla rosor helt fantastiskt, doften var nästan bedövande.

När vi ändå var i Okelbo passade vi på att åka till Ockelbo Kyckling där man föder upp och säljer ekologiska kycklingar. Vi laddade den medhavda kylboxen med en gigantisk fågel och några paket med mindre styckdelar.

Vi for kustvägen tillbaka söderut och stannade och fikade på Laxön i Älvkarleby. Ön ligger mitt i Dalälven och här finns charmiga gamla rödmålade hus med café och restaurang med utsikt och möjlighet att doppa fötterna i det porlande älvvattnet.

Ett litet rökeri längs kusten hann vi också besöka för införskaffning av nyrökt fisk. Numer är det ju lite glest mellan ställen där man kan köpa färsk och rökt fisk så det gäller att slå till när man ändå är ute ock åker.

Väl tillbaka möttes vi av två illrar som haft det väldigt varmt hemma i stugan. De tyckte nog att ett drygt dygn varit alldeles för länge för oss att vara borta, men vi blev förlåtna när de fick rå kycklinglever från Ockelbo kyckling att smaska på.

2 kommentarer:

Matarkivet sa...

Mysigt med Sverigeutflykt med massa fina stopp!

Fröken Dill sa...

Matarkivet; en sån här fantastisk sommar är det faktiskt helt outstanding med semester i Sverige!