måndag 21 juli 2014

Iskall gazpacho med örtkrutonger i sommarvärmen


Vi har det mest perfekta semestervädret man kan tänka sig. Runt 25 grader och strålande sol varje dag! Ibland är det nästan FÖR varmt och mitt på dagen får man hålla sig i skuggan ute i pergolan.

Vi passar på att lata oss, men också att göra utflykter, besöka mysiga utomhuscaféer, loppisar och sommarkonserter. Ingen av oss är alltför hungrig i värmen, men sallader, glass och andra svalkande rätter vill vi gärna ha. Min favorit är gazpacho, den iskalla grönsakssoppan. Den är ett måste varje gång det blir värmebölja och jag äter den gärna med örtkrutonger eller någon grillad brödskiva.


Gazpacho med örtkrutonger, 2 port

4 skivor ljust surdegsbröd eller annat vitt bröd
1 vitlöksklyfta
1/2 dl god olivolja
1/2 kg mogna tomater
1/2 gurka
1 röd paprika
1/2 röd chilifrukt (eller några stänk tabasco)
4 dl tomatjuice
Salt, nymald svartpeppar, koncentrerad grönsaksbuljongfond och rödvinsvinäger efter smak
olivolja + smör att steka krutongerna i
blandade hackade färska örter, t ex basilika, persilja oh timjan
 
Skålla tomaterna i kokande vatten och ta bort skalen. Skär i klyftor och ta även bort kärnorna.
Skala gurkan, ta bort kärnhuset och grovhacka. Kärna ur paprikan och grovhacka. Ta bort chilifruktens kärnhus och hacka.

Kantskär 2 skivor av brödet och blöt upp skivorna med vatten till en deg. Krama ur överskotsvatten. Riv i vitlöksklyftan. Stråla i olivoljan under vispning (som när du gör majonäs).
 
Häll brödsmeten i en mixer tillsammans med tomatklyftor, gurkan, skalad och i bitar, paprika i bitar, chili, tomatjuice så att det täcker och ett gäng isbitar. Kör mixern tills allt är finfördelat.
 
Smaksätt med salt, peppar, buljongfond och vinäger. Späd eventuellt med mer tomatjuice. Iskyl soppan med en rejäl mängd isbitar.
 
Skär resterande brödskivor till krutonger. Stek frasiga i en blandning av olivolja och smör. Salta och peppra. Strö över hackade örter. Servera soppan i iskylda glas. Toppa med örtkrutonger.

3 kommentarer:

Remsan sa...

Nu vill man för guds skull inte säga att det är för varmt, men jag tuppar nästan av i solen mitt på dagen. Så till och med jag som är värsta badkrukan har badat gånger flera.
Gazpacho är perfekt mat som svalkar gott i sommarvärmen.

Anonym sa...

Gazpacho är en fantastiskt liten soppa att svalka sig med nu i sommarhettan!

Fröken Dill sa...

Remsan; VILKEN sommar! och det bara fortsätter och fortsätter. Det ÄR verkligen plågsamt varmt ibland, men det får man ju inte ens säga om man är svensk. Å andra sidan är baden underbara. Jag har alltid trott att jag är en trist badvägrare, men i sommar har jag insett att det handlar om temperatur - över 24 grader i vattnet lockar ju till bad vid varje upptänkligt tillfälle.
Moma; jag måste snart fixa en ny omgång gazpacho, kanske blir det till och med egenodlade grönsaker i den - HURRA!