tisdag 20 maj 2014
Kyckling med fattouch
Ibland slår DN till och publicerar ett spännande recept i spalten med vardagsrecept. Kyckling med fattouch, en slags brödsallad från Mellanöstern, lät spännande. Jag gillade särskilt att receptet innehöll sumak - en citrussmakande krydda som jag skaffade för några månader sedan men ännu inte hunnit använda så mycket. Vi lagade en stor omgång av rätten när vi ändå hade grillen framme och avnjöt det flera gånger under helgen som gick.
Det gäller att grilla de tunna kycklingfiléerna nätt så att de inte blir torra och trista. Grillat pitabröd suger upp såsen på ett väldigt gott sätt och de krispiga syrliga och salta grönsakerna och allt örthack gör den här rätten till en riktig höjdare som definitivt kommer att lagas fler gånger hos mig.
Kyckling med fattouch, 4 port
4 kycklingfiléer
1 msk olivolja
1 tsk salt
1/2 tsk chiliflakes
1 vitlöksklyfta
1/2 dl pressad citron
1/2 dl hackad koriander
Fattouch:
2 pitabröd
2 msk olivolja
1 rödlök
2 msk sumak
4 tomater
1 gurka
1 röd paprika
100 g rucola
Sås:
1 vitlöksklyfta
1 dl hackad persilja eller mynta
1/2 pressad citron
1 tsk salt
Dela kycklingfiléerna på längden i 2-3 tunna filébitar vardera. Pensla med olja. Krydda med salt och chiliflakes.
Skala och finhacka löken och blanda hacket med sumak. Skär tomater, gurka och paprika i bitar.
Skala och pressa vitlök. Blanda med persilja, citronsaft och salt.
Blanda såsen med grönsakerna. Om du ska spara en del av rätten till nästa dag kan det vara smart att vänta med att blanda sås och grönsaker för att undvika soggighet.
Pensla pitabrödet med olivolja och grilla, gärna på grillkol eller eller rosta det knaprigt i en stekpanna. Bryt brödet i småbitar.
Grilla kycklingbitarna tills de blir precis färdiga. Blanda vitlök, citronsaft och koriander och häll över filéerna.
Servera salladen med grillat bröd och kyckling. Strö finhackad persilja eller mynta på toppen.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Hallå!
Varför tittade jag in här just nu?
Tanken var ju att jag skulle gå och lägga mig, men nu blev jag ju hungrig istället! Ska försöka att inte passera kylskåpet på vägen till sängen.....
/Anders
Åt och lagade Fattoush för första gången förra (eller var det förrförra) veckan och JÄKLAR vad gott det var! Perfekt till grillkvällarna i sommar!
Anders; känner igen mig, den där natthungern är livsfarlig när den slår till!
Kim; Just det, fungerar säkert även till annat grillat också - perfekt!
Sumak har vi en påse i skafferiet som vi inte ens vill tänka på hur länge den har legat där orörd... frågan är väl om den ens smakar något längre?
Fast en fattouch är kanske rätta sättet att testa den med?
Testa! Om det blir för lite smak kan man säkert piffa upp rätten med lite rivet citronskal.
Skicka en kommentar