Det planerade trädgårdsarbetet blev inställt idag på grund av snökaoset. Solen gjorde sitt bästa, men en knapp decimeter snö tar lite tid att smälta. Trist, men de första sådderna utomhus får helt enkelt vänta.
Jag passar på att dela med mig av gårdagens valborgsmiddag istället!
För några veckor sedan köpte jag boken "Det vilda köket" av Rune Kalf-Hansen och Lisen Sundgren, med fina fotografier av Charlotte Gawell. Har inte hunnit lusläsa allt ännu i denna bok som verkligen tilltalar mig, men fastnade för det spännande receptet på nässelsoppa. Kardemumma i soppan och smält smör som smaksättning på indiskt vis, det lät tillräckligt galet för att vara gott! Och vi blev inte besvikna, denna variat slog alla nässelsoppor jag hittills ätit!
J hade beställt varmrökt lax till middagen och han skötte rökningen alldeles själv i klotgrillen. Om man inte har en J och inte vill eller kan röka själv fungerar det också med färdigköpt varmrökt fisk, som ljumnats lite i ugnen. Jag hade köpt de bästa späda grönsakerna jag kunde hitta. Svensk(!) färskpotatis, små morötter med blast, unga lökar och spänstiga rädisor. Allt kokades mycket nätt i saltat vatten, morötter kvartade på längden, lökar och rädisor tar bara någon minut, de små potatisarna kanske tio. Till fisk och grönsaker åt vi en fluffig grapefrukthollandaise. Varmrätten fastnade tyvärr inte på bild, eftersom vi fick tidsbrist och faktiskt inte lagade klart och åt den förrän vi kom hem i det tilltagande mörkret efter utflykten till majbrasan. Och sedan åt vi upp all lax med sås och alla grönsaker till minsta smula, så det fanns heller inget kvar att förevidga när dagen grydde...
Efterätten var en helt vanlig rabarberslulpaj, men min systers tips gjorde den verkligen knäckig och speciell. Det viktiga enligt syrran är att man använder smält smör när man gör "smulet" och att man strösslar i en nypa salt. Jag strödde också lite råsocker över pajen innan des sattes in i ugnen. Pajen smakade som något från värsta gourmetkrogen och till den åt vi hemlagad vaniljsås.
Nässelsoppa med kardemumma, 2 port (Rune Kalf Hansen + litet tillägg från mig)
2 gula lökar
smör till stekning
1/4 tsk stött kardemumma (jag hade fina gröna kapslar, petade ut fröna och mortlade dem)
1/2 l kycklingbuljong
1/2 l nässlor, rensade och sköljda
2 msk smör
1 msk pressad citron
salt och peppar
riven lagrad ost
Skala löken. Hacka grovt och fräs glansig i smör med kardemumma och lite salt och peppar.
Tillsätt kycklingbuljong. Koka i 10 minuter. Hit kan förberedas.
Innan servering. Koka upp buljongen. Tillsätt nässlor och koka upp.
Mixa soppan med smör och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
Servera överströsslad med riven ost.
Grapefrukthollandaise, 4 port (vi lagar 1/3 av detta recept till 2 personer, den lilla mängden kräver övning och en mycket liten kastrull, men det går)
3 äggulor
3 msk torrt, vitt, oekat vin
150 g smält smör, den klara delen inte grumset
salt och vitpeppar
1 msk pressad blodgrapefrukt
Smält smöret och låt svalna något.
Blanda äggulor och vin i en liten kastrull. Håll kastrullen i skjudande vattenbad och vispa hela tiden tills blandningen börjar tjockna. Tillsätt den klara delen av det smält smöret, först droppvis och under ständig vispning. (Bra att vara två personer vid detta moment.) Ta bort från vattenbadet och vispa i citrussaft och smaksätt med salt och peppar. Såsen kan inte värmas, måste göras direkt när den ska ätas, men några minuters respit får man om kastrullen placeras i närheten av en varm spis.
Knäckig rabarbersmulpaj, en liten paj till 2 pers
250 g skuren rabarberstjälk
0,6 dl socker
1/2 msk potatismjöl
smuldeg:
50 g smör
2 msk socker
1 dl havregryn
0,75 dl vetemjöl
1 msk råsocker
1 nypa flingsalt
Lägg skivad rabarber i en lagom stor ungsform. Strö på socker och potatismjöl och skaka runt.
Blanda ingredienserna till smuldegen. Fördela över rabarbern. Stössla på en liten nypa flingsalt och råsocker.
Grädda ca 15-20 minuter i 225 graders ugn. servera med vaniljsås eller vaniljglass.
I natt är det stjärnklart och bittert kallt i byn redan nu. Alla plantor som kan flyttas tar jag in och resten täcks och får kompisar av värmande vatten i vattenkannor intill sig. Jag huttrar redan nu i min oisolerade stuga, trots glödande element. Snälla vårvärme - kom tillbaka!
2 kommentarer:
Snö på första maj! Ojdå! Inte riktigt hur det ska vara. Här i Wales har våren kommit långt. Nässelsoppan ser mycket intressant ut, men här är nässlorna för stora, så får vänta till nästa år.
Lena; ja, säsongen för de vilda växterna är kort. Soppan fungerar med spenat också, men blev mer karaktär på varianten med nässlor.
Skicka en kommentar