Vad lagar man för mat när det är sol och försommar ute, men samtidigt blåser iskalla nordliga vindar, riktigt vant- och mössväder?
När J kom ut till stugan igår kväll doftade hela huset av indiska kryddor!
Middagsidéen kom från Jamie Olivers 30-minuters middagar, men eftersom butikerna här ute inte precis svämmar över av indiska ingredienser bakade jag mitt eget naanbröd och nyttjade mitt välfyllda kryddskåp för att tillverka jalfrezi-pasta. Det tog lite tid, men OJ vad gott det blev! Paneer-ost är inte heller lätt att få tag på, men jag brukar ersätta den med halloumi.
Indisk biff med spenatsallad med paneer, naanbröd och två såser, 2 pers
Till köttet:2 msk jalfrezi
pasta, hemgjord enligt recept nedan eller köpt av märket Patak
1/2 citron
2 fina skivor biff
några blad färsk koriander
1/2 citron
2 fina skivor biff
några blad färsk koriander
Till yoghurtdippen:
1 dl turkisk yoghurt
några kvistar färsk mynta
1 msk pressad citron
1 dl turkisk yoghurt
några kvistar färsk mynta
1 msk pressad citron
Till naanbörd:
2 färdigköpta eller hembakade naanbröd
Till spenatsallad med paneer/halloumi:2 färdigköpta eller hembakade naanbröd
100 g babyspenat
1/2 kruka koriander
ärtskott, solrosskott eller groddar
1 morot
1/2 paket halloumiost
1/2 citron
2 msk
1 liten burk kokosmjölk
Smaksättning:
olivolja, salt och svartpeppar, citronklyftor
olivolja, salt och svartpeppar, citronklyftor
Sätt ugnen på 200 grader.
Biffar: Salta och peppra. Blanda jalfrezipastan med citron och lite olivolja. Gnid in biffarna.
Yoghurtdipp: Skeda yoghurten i en skål. Plocka bladen från myntan. Hacka och blanda ner i yoghurten med lite olivolja, pressad citron och salt.
Spenatsallad: Skölj spenatbladen. Lägg på ett fat och toppa med korianderstjälkar, ärtskott eller groddar. Skiva moroten tunt på längden med en speedpeeler eller mandolin. Toppa salladen med morotsslanorna.
Naanbröd: Knyckla ihop och blöt ett ark bakplåtspapper under kranen. Släta ut. Häll på lite olivolja och slå in nannabröden i pappret. Lägg in i ugnen och låt bröden bli varma.
Naanbröd: Knyckla ihop och blöt ett ark bakplåtspapper under kranen. Släta ut. Häll på lite olivolja och slå in nannabröden i pappret. Lägg in i ugnen och låt bröden bli varma.
Biffar: Stek i tokhet grill- eller stekpanna till medium rare.
Currysås: Lägg jalfrezipasta och kokosmjölk i en liten kastrull. Rör om och låt koka upp. Skjud några minuter tills såsen får bra konsistens.
Halloumi: Skär halloumin i skivor. Stek gyllenbrun i olivolja. Strö på sesamfrön. Lägg halloumibitarna runt salladen tillsammans med citronklyftor att pressa över.
Skär köttet i sneda skivor. Toppa med korianderblad.
Skär köttet i sneda skivor. Toppa med korianderblad.
Häll currysåsen i en skål.
Servera biffen, salladen och såserna med de varma naanbröden.
Naan-bröd, 6 stServera biffen, salladen och såserna med de varma naanbröden.
7,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl naturell yoghurt
2 msk matolja
1 tsk salt
2 tsk strösocker
1/2 tsk bakpulver
2 tsk torrjäst
Lägg mjölet i en skål. Värm mjölken till 45 grader. Vispa upp ägget lätt i en annan skål och blanda med yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver, jäst och 1/2 dl av mjölken.
Häll blandningen över mjölet och rör om. Häll i mjölken lite i taget och arbeta till en smidig deg.
Pensla degen med lite olja. Jäs under duk i 2,5 timme eller över natten i kylskåpet.
Forma 6 stycken avlånga, tillplattade bröd och lägg på plåt. Låt bröden jäsa under duk 20 minuter.
Sätt på ugnen på högsta värmen.
Pensla bröden med lite vatten. Grädda högt upp i ugnen, ca 4 minuter tills bröden fått bruna fläckar. Ät bröden varma.
Jalfrezipasta
2 tsk spiskumminfrö
1 tsk bruna senapsfrön
1 tsk bockhornsklöverfrö
1 tsk korianderfrö
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 tumsstor bit ingefära
1/2 tsk salt
1 tsk gurkmeja
2 msk smakneutral rapsolja
2 msk tomatpuré
Rosat spiskummin, senapsfrön, bockhornsklöverfrö och koriander i en torr stekpanna tills det börjar dofta och poppa. Häll över i mortel och mortla tillsammas med saltet.
Skala vitlöksklyftorna. Skala ingefäran och skär i bitar. Ta bort kärnhuset på chilifrukten. Skär i bitar.
Häll alla ingredienser i hacktillsatsen till en liten mixer och kör till en jämn pasta.
4 kommentarer:
Det här kan jag äta i vilket väder som helst!
Älskar de indiska smakerna!
Nu vill jag ju nästan att solen ska försvinna och att det ska börja blåsa lite kallt! ;)
Turligt nog fungerar ju indisk mat i värmen också - i alla fall om man får tro indierna!
Skicka en kommentar