onsdag 5 juni 2019

Odla på distansOdlat på distans, det har jag gjort länge eftersom de köksträdgårdar jag haft har befunnit sig vid sommarstugan. Det har dock inte varit längre bort än att det varit möjligt att sköta om odlingarna någon gång i veckan eller var fjortonde dag. Nu har vi tagit distansodlingen ett steg längre och testar köksväxter på J:s familjs ställe på Öland. Visserligen är någon i familjen alltid där i juli, men under försäsongen och hösten är det glest mellan besöken. Det ska därför bli mycket spännande att se hur det går.

Förutom kryddväxter som man kan klippa och använda direkt i matlagningen har vi i år schalottenlökar och morötter i en pallkrage, vinrankor mot ett plank och sockerärtor på spaljé mot husväggen. Allt såddes/kom på plats i påskas och vid första inspektionen i förra helgen såg det lovande ut.

Kryddorna får klara sig själva, men övriga växter bevattnas med vatten från tunnor som samlar regn- och kondensvatten från stugans stora tak. En vattentunna har en ansluten sollcellsdriven Irrigata-pump med droppbevattning till de nysatta vinrankorna och svettslang till morötter och lök. (De dricker inte öl, vilket man kan tro av bilden, burkarna är bara ditsatta som distans.) Pallkragen är också täckt med en huva av fiberväv, vilket hindrar avdunstningen. Den andra vattentunnan har en mycket enkel low-tech slanglösning, vanlig slang ansluten högt upp på tunnan och med små hål borrade vilket bevattnar sockerärtorna.

Om experimentet faller väl ut ska vi odla sådant som familjen gillar att äta på semestern och sådant som kan lagras och inte fungerar bra att odla vid min sommarstuga i Roslagen, framförallt lök.

Ingen av J:s bröder med familjer har någon större vana vid odling, men de är alla verkligt tända på idéen. Jag drömmer också om att vi, på sikt, ska kunna ha träd som behöver sydligare klimat än vad Roslagen kan erbjuda. Jag tänker goda sorter av vinteräpplen, körsbär, mullbär och kanske valnöt.

Med tanke på att jordmånen på Ölandstomten är extremt mager och sandig blir det till att redan nu börja samla komockor nere på strandängarna.

Inga kommentarer: