lördag 17 december 2016

Citruslycka och julförberedelser

Igår blev jag helt citruslycklig när den stora låda vackra frukter som jag beställt från Årstiderna stod och väntade vid ytterdörren. Nu ska här frossas i färskpressad juice!Annars är förberedelserna inför årets julfirande i full gång.Menyn för julbordet börjar ta form på griffeltavlan i köket. Eftersom vare sig jag eller någon annan i familjen är särskilt förtjust i den mer "stabbiga" delen av traditionella julbord blir det fokus på det mer delikatessartade. Tunna skivor av fina charkuterier, lyxlax som J ska grava och röka själv.

Vi kommer att ha en julskinka också, helst vill vi hitta en fin liten en. J kommer att tillaga den med sous vide så det är ingen risk att den blir torr. Skinka hör julen till och macka med julskinka vill man inte vara utan på juldagens morgon. Hemlagade köttbullar och ett par goda prinskorvar var blir det förstås, liksom några olika gröna rätter.

Vi har lagt vantarna på matjesillarnas Rolls Royce, Norröna matjessill. Självklart kunde vi inte låta bli att smaka en provbit med brynt smör, hackad lök och en liten potatis. Sillen var precis så god som jag tänkt mig. Den kommer definitivt att bli en av julbordets höjdpunkter!


4 kommentarer:

Anonym sa...

Var hittade du matjessillen? Och vilka prinskorvar är godast? De prinskorvar jag hittills har gillat bäst är PEr i Viken i lösvikt. Inte de vacpackade.

God Jul,
Eva

Fröken Dill sa...

Den där svindyra hallförsäljningen i Sturegallerian har Matjessillen. Jag älskade Coop Primas prinskorvar, men de finns inte längre så i år har vi satsat på "Skärgårdsprinsar" från Roslagskött. Jag hoppas att de är goda. Jag föll för att de tillverkades på Väddö.

Anonym sa...

Tack för tipset. Ska ändå till Sturegallerian för att köpa deras goda italienska färska chili.

Anonym sa...

Hittade sillen hos Melanders Fisk. Just nu är favoritreceptet hämtat från Kinna. http://kinnasblogg.blogspot.se/2016/07/varm-matjess-som-en-annorlunda-forratt.html Jag bottnade med lite skivad kokt potatis.

Oj vilken god Matjessill, tack för tipset.