måndag 4 april 2016

Resan till DanmarkFörutom ostronsafari hann vi med en del annat under vår Danmarksresa.

Vi bodde två nätter i Ribe, en söt by nära Vadehavet. Ribe brukar kallas Danmarks äldsta stad. Vackra stenlagda gator kantades av mestadels mycket gamla hus, sneda och vinda. Här och var gick kanaler uppdämda med kvarndammar. Vi bodde på Hotell Dagmar som låg vid det stora domkyrkotorget i ett urgammalt hus, utan en enda rät vinkel. Golven var så pass sneda att man fick passa sig så att man inte trillade av stolen.

Första kvällen åt vi på restaurang Kolvig som låg på kvällssolsidan av en bred kanal. Förrätten, olika små tapas med råvaror från trakten var den godaste restaurangmaten under hela resan. Jag absolut ÄLSKAR de där små räkorna (tångräkor? sandräkor?) som är vanliga i Danmark. Varför finns de inte i Sverige? Någon tapas innehöll också en av mina favoriter bland kryddörter - saltört. Det var ekologisk och mör kyckling, picklade rotsaker, torkad skinka och supergod lokal ost. Fisken jag valde till huvudrätt var också god och den toppades av absolut illgrön nyskördad primörsparris.

Lite ledsna var vi över att att missa restaurang Saelhunden, Ribes mest bemärkningsvärda krog, men det hade krävt beställning i förväg eftersom vi var sex personer.

Vi åt också en lunch och en middag till på Ribe-krogar som verkligen var mysiga, med helt OK mat, men kanske inte direkt minnesvärda.
Från Ribe vände vi bilnosen österut med sikte på konstmuseet och skulpturparken Lousiana som ligger så vackert vid havet i Humlebaek söder om Helsingör.

Vi körde hela sträckan på raken och kom fram rejält hungriga. Museirestaurangens buffet smakade fantastiskt! Jag unnade mig ett glas vitt "kulturtantsvin" och M tyckte att den varmrökta laxen var den absolut godaste hon någonsin ätit. Vädret var inte perfekt, men såpass bra att man ändå fick en första vårkänning. Den vackra kuperade skulpturparken och Giacomettis skulpturer är ständiga favoriter på Lousiana, men här fanns också en utställning med OP-konst och en som innehöll Lousianas nyanskaffningar från de senaste åren. Som grädde på moset besökte vi såklart museishopen - I love it, jag vill bara ha ALLT!

Efter bilfärd längs vackra Strandvejen tillbaka till Köpenhamn checkade vi in på lyxiga Admiral hotell, drägligt i pris under lågsäsong. Admiral som är ett ombyggt packhus ligger centralt på kajen intill vattnet. Jag har bott där en gång tidigare och då på en tjänsteresa där jobbet betalade.

Tonårstjejerna som var med i sällskapet röstade för pizza till middag och vi avnjöt suverän italiensk vedugnspizza till middag på italiensk trattoria nära Nyhavn.

Sent om sidor avslutades kvällen hur mysigt som helst, i badkaret på hotellet med gin och tonic från minibaren.Sista dagen i Danmark blev det lite shopping och när regnet tilltog begav vi oss till Torvehallarna. Jag älskar att strosa omkring bland alla goda råvaror. Vi fikade, jag köpte kryddväxter som knappt finns att få tag på i Sverige och sedan blev det några goda tapas.

Tillbakalämning av bilen senast kl 14 gav oss några extra timmar på Kastrup, men det gjorde inget. Vi åt suveräna smörrebröd med dansk öl. Gott, gott!

Inga kommentarer: