torsdag 29 mars 2012

Mmmm - värmande skogssvampsoppa


Vädret växlar och det blir kyligt igen. Då gäller det att hitta en favoritsoppa att värma sig med!

Längst in i frysen finns ännu fynd från höstens överflöd av blandsvamp och i skåpet finns en påse med torkade trattkantareller. J:s familj brukar laga en spännande svampsoppa med pikanta smaker och J är mästare på att steka en krispig topping av torkade trattkantareller/rödgul trumpetsvamp till den goda soppan. Svampen blir nästan som chips när den steks på det här sättet.

Jag föredrar att använda fryst eller färsk svamp till själva soppan. Torkad kan fungera, men då vill jag helst ha Karl Johan. Kantarell och trattkantarell kan bli beska när man blötlägger och kokar soppa på dem. Att soppan får sin pikanta smak av Roquefortost och tomatpuré är svårt att gissa, men det blir fantastiskt gott och mustigt.


Värmande skogssvampsoppa med pikanta smaker, 4 port

1/2 l blandad skogssvamp, fryst eller färsk (alt champinjoner och några shiitake-svampar)
3 msk smör
3 msk tomatpuré
8 dl kycklingbuljong (fond + vatten)
1 msk idealmjöl
50 g Roquefortost
2 dl grädde
Salt, vitpeppar, crème fraiche, hackad persilja
1 dl torkade trattkantareller eller rödgul trumpetsvamp

Koka upp några deciliter vatten och häll över de torkade trattkantarellerna. (Blötläggningsvattnet kan senare hällas i soppan, men tänk då på att minska vätskemängden lika mycket.)

Fräs den färska/frysta svampen i smör. Låt tomatpurén fräsa med en stund på slutet. Häll på buljongen och mjölet utrört i lite vatten. Koka ca 10 minuter. Häll i grädde och smält i gorgonzolan. Koka en liten stund till. Smaka av med salt och peppar.

Ta upp den blötlagda svampen, låt den rinna av och torka lite extra med luddfritt hushållspapper. Stek krispig i smör. Passa noga så att det inte bränner. Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med en klick crème fraiche toppad med med färsk persilja och krispiga trattkantareller.

5 kommentarer:

Postgårdsromantik sa...

Vad bra att du säger att torkad svamp kan bli besk - karljohan har jag testat (torkad köpt), men i höstas fick vi en rejäl burk av Anders pappa som vi inte har använt. Och då kanske vi ska ha den som tillbehör vid soppan istället för i. Så långt hade vi inte riktigt tänkt.
Lena Postgårdsromantik

Charlotta sa...

Rena matporren för en svampbesatt person som mig :=) Låter otroligt gott!

Lena sa...

Hej Fröken Dill!
Jag torkar trattisar och de blir bra i både soppa och sås men torkar inte gula kantisar för de blir beska hos mig. Karl-Johan funkar också bra!

Du gör soppan ungefär som jag gör men jag har bara haft Kvibille ädel i. Ska prova Roquefortost nästa gång, lät gott!

Trevlig helg!

Elina sa...

Den här låter helt underbar, speciellt under sånna ruggiga dagar vi haft nu. Läste dessutom att det skulle snöa i helgen. Mycket bra anledning till att hålla sig inne och mysa istället. Själv älskar jag också knaperstekt svamp. Lyckades göra det med blodriskor en gång. Suveränt gott.

Fröken Dill sa...

Lena; Karl Johan brukar klara sig bra, det är mer trattisar och framförallt gula kantareller som riskerar att bli beska om de varit torkade.
Charlotta; kul och visst är det ett lite ovanligt recept?
Lena; kan absolut tänka mig ädelost också!
Elina; och snö blev det - brrrr! Men man får ta det dåliga med det goda, mysa inomhus med varma soppor en stund till!