onsdag 28 mars 2012

Fröken Dills tomatsoppa


Det är konstigt att något så enkelt som tomatsoppa kan bli så gott. Jag brukar laga den här soppan som en bjudrätt när vi är många. Den kan göras i god tid innan festen och blir bara godare av att "stå till sig". Soppan är god i sig, men när det är fest finns chans att frossa i tillbehör. Eftersom vännerna har olika smak och en del är vegetarianer eller allergiker serverar jag tillbehör i skålar så får var och en komponera sin egen soppa.

Exempel på tillbehör är: tärnad paprika i olika färger, oliver, kallrökta korvar i skivor, champinjoner, räkor, rostade brödkrutonger med olika smaksättningar, vitlöksstekt aubergine i tärningar, riven ost, röror - t ex yoghurt med fetaost mm mm. Bara fantasin sätter stopp!


Fröken Dills tomatsoppa, 4 stora portioner

1/2 purjolök (det vita)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
4 mogna tomater
1 vitlöksklyfta
1 paket krossade tomater 500 g
3 buljongtärningar
1 färsk fänkål
3 msk smakrik olivolja
2 dl vitt oekat vin
salt, svartpeppar
några skvättar tabasco
vatten till lagom soppkonsistens
färsk basilika

tillbehör, se ovan

Hacka lök, fänkål och purjo och fräs i smör. Späd med vinet och krosstomaterna. Lägg i buljongtärningarna.

Lägg paprikan under ugnens grillelement. Vänd då och då så att den blir lagom svart och blåsig runt om. Ta ut och låt svalna i aluminiumfolie. Sedan går det (relativt) lätt att skala. Ta bort kärnhuset och strimla paprikan.

Tomaterna doppas i kokande vatten någon halvminut varefter skal och kärnor avlägslas och tomaterna strimlas. Lägg ner paprika och tomat i soppan. Pressa i vitlöksklyftan. Koka ca 15 minuter.

Mixa med stavmixer.

Smaka av med olivolja, tabasco, salt och peppar. Späd med vatten till lagom soppkonsistens. Låt koka upp. Servera soppan med färsk basilika och så många tillbehör du vill.

Inga kommentarer: