onsdag 16 november 2011

Rolfs kök

Lånade bilder

Som omväxling kommer här en krogrecension.

För några veckor sedan besökte vi restaurang "Rolfs kök". Jag minns att jag har varit där någon gång för länge sedan under studietiden också, men då var fokus mer en öl och kolla in Jonas Bolins omtalade inredning med stolar hängande på väggarna.

Inredningen, de råa betongväggarna med hängande stolar är kvar. Och sedan några år basar riktiga proffs över grytorna. Rustika råvaror med gourmetkvalitet på resultatet kan väl sägas vara typiskt för restaurangen.

Vi fick ett mysigt bord för två uppe i fönstret, med bra utblick över både restaurangen och gatan utanför.

Måltiden inleddes med fördrink; vitt vin för mig och öl för J. Urgott bröd med vispat smör och lardo (det underbara kryddade italienska grisflottet...) serverades till.

Jag, som är svår på ostron valde sådana till förrätt, vilket var helt rätt, som alltid. Jag avstod faktiskt från vin till ostronen. Om man ska dricka vin till ostron ska det vara lyxdyr champagne och frågan är om inte även sådan tar fram lite metalliska bismaker hos de ljuvliga molluskerna. Stockholmsvatten är bäst om syftet är att njuta av ostronsmaken!

J testade den hemlagade kalvsyltan med parmesan, caponata och rucola. Sylta är inte för mig, men till och med jag måste erkänna att detta var något helt annat än de där otäcka, grå, dallriga sakerna man kan köpa i matbutiken.

Som huvudrätt valde jag rödvinsbrässerad oxkind och J tog konfiterad fläsksida. Kinden visade sig vara en härligt stor perfekt kokt, mustig köttbit. Tillbehöret var krämig, len potatispuré smaksatt med gotlandstryffel. J: fläsk var knaprigt på utsidan, mjukt och mustigt på insidan. Tillbehör var vitkål tillagad på något härligt sätt (syrad? med kummin?) och J:s fina potatismos smakade gudomligt av rostad vitlök.

J drack smakrik öl till maten och jag valde ett glas passande rödvin. Minns tyvärr inte vilket, men det var mycket gott...

Vi går mer än gärna tillbaka till Rolfs kök!

3 kommentarer:

Annika sa...

Kul! När vi var där förra hösten, satt vi också vid ett sådant där bord uppe i fönstret :-).

Jag åt f ö också den fantastiska syltan med caponata- Gudomlig!

Och oxkinden åt jag där vid ett annat tillfälle. Vill också tillbaka!

Katja sa...

Tack för tipset! Då får vi testa det stället nästa gång vi besöker huvudstaden :-).

Fröken Dill sa...

Annika; den var toppen, Rolfs mat!
Katja; verkligen ett tips på en riktigt bra krog!