fredag 4 november 2011

Matmolekyler


Den senaste veckan har varit grå, men det gör inte så mycket för det är härligt milt ute och häromdagen lystes vardagen ytterligare upp när boken "Matmolekyler" kom hem till mig.

Jag är nu halvvägs igenom Lisa Förare Winbladhs och Malin Sandströms utmärkta bok.

För mig som är kemist och matlagningstokig är detta verkligen den perfekta boken! Jag frossar och lär mig hur mycket som helst. Funderade till och med på att damma av min gamla lärobok i biokemi, en härlig tegelsten på ca 1000 sidor på engelska, och DET var inte igår!

Vad jag hittills gillar mest med "Matmolekyler" är att den ger en massa smarta matlagningsknep och dessutom förklarar varför! Kemispråket är enkelt för mig, men i övrigt har jag faktiskt hittat minst tre svenska ord i boken som jag inte kunde tidigare. Det händer rätt sällan och är alltid lika intressant. Vad sägs t ex om ordet "turgor"? Betyder tydligen saftspänning!

11 kommentarer:

Anna sa...

Låter som en jätteintressant bok! :-) och nytt ord för mig med!

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Tycker också boken låter intressant, men är låångt ifrån kemist, så jag vet inte om jag vågar plocka upp den - tror du den är svår för oss som inte kan så mycket om sådant?

Mårtenssons kök sa...

Undrar precis som Alexandra, är det så vi icke-kemister också kan ta oss genom och ha användning för den?

Helena sa...

Jag har boken sedan ett tag tillbaka, är icke-kemist och storgillar den! Mycket intressant information och många bra tips!

Unknown sa...

Hm, något att fundera över till julklappsönskelistan? Tack för tipset!
Kram!

Postgårdsromantik sa...

Från en kemist till en annan: Den här boken verkar intressant! Bör inskaffas. Kanske att man kan lura tomten att komma med den.

Hälsningar
Anders

Viktoria sa...

Jo, den måste jag önska mej i julklapp!

Millas Hälsoblogg sa...

Intressant bok

Fröken Dill sa...

Anna; helt underbar, jag lär mig massor!
Alexandra och Mårtenssons; absolut en bok även för icke-kemister! Strunta bara i namn på kemiska ämnen om du inte tycker det är intressant och ta till dig alla goda råd!
Helena; så rätt!
madame; en perfekt julklapp, bra pris också!
Anders; aha, kemist, därav de spännande Halloween-kemi-experimenten med barnen... Nej, inte MED barnen... tillsammans med barnen!
http://postgardsromantik.blogspot.com/2011/11/halloween.html
Viktoria; bra önskning!
Milla; Mycket!

Lisa FW sa...

Tack snälla för alla vackra ord! Angående de kemiska namnen kan ni göra som när jag gör när jag läser t exAnna Karenina eller Krig och fred: ignorera några av de irrelevanta bipersonerna med krångliga namn – man fattar ju ändå. Och om ni har frågor kan ni vända er till vår blogg Matmolekyler så lovar vi att reda ut det!

Fröken Dill sa...

Aha, kanske dags att sätta tänderna i "Krig och fred"? Nu när Matmolekylerna är färdigslukade. Fast jag har ju fortfarande inte lagat alla recept ännu. Många "kom-ihåg-lappar" blev det!
Den där linssoppan lät som rena himmelriket.
Tycker fröken Dill