lördag 5 december 2009

Räkor och räkningar


Äntligen är det senaste stressjobbet färdigt och ivägskickat. Phu, vilken insats!

En av de saker jag oroar mig för när jag i perioder jobbar för mycket är att jag ska missa att betala någon räkning. Eftersom jag har ansvar både för min egen och bostadsrättsföreningens ekonomi blir det ganska många räkningar. Nu är de i vilket fall betalda och bara någon blev lite, lite sen (förlåt, elleverantören, hoppas ni har överseende...)

Igår var J borta på julfest och jag ville äta gott utan krångel. Tur att den fina fiskvagnen finns nära jobbet! Jag köpte färska smögenräkor. Det har blivit lite av en fredagstradition. På vägen hem köpte jag en flaska vitt vin och ett frasigt bröd. Väl hemma lagade jag en kall sås till räkorna. Denna variant är lite lightare än helt majonäsbaserad sås och blev mycket god.

"Skär sås" (detta blir ca 5 dl, jag gör oftast mindre satser)

Majonäs: 1 äggula, 1 msk dijonsenap, 1 dl smakneutral rapsolja, 1 skvätt vitvinsvinäger
2 dl gräddfil
2 msk Santa Marias chipotlepasta
1 shalottenlök, finhackad
1 dl Heinz chilisås
Salt
Pressad citron
1 vitlöksklyfta

Börja med majonäsen. Vispa samman äggula och senap. Tillsätt oljan, först droppvis under kraftig vispning. Man kan röra också, men majonäsen blir mycket fluffigare av vispning, helst med elvisp. Avsluta med vinäger.

Blanda majonäs med övriga ingredienser, smaka av med citron och salt. (Om du gör en mindre sats kan överbliven majonäs förvaras övertäckt i kylskåp, men bara några dagar.)

Bilden är lånad. Jag försökte fota fiskvagnen men det var för mörkt.

2 kommentarer:

Martina sa...

Räkor är så gott, älskar i och för sig alla skaldjur. Vi ska äta räkmacka ikväll framför Robinson.....längtar redan :-)

Manfreds mattorg sa...

Prova att tillsätta en matsked konjak i såsen...det brukade alltid de gamla klassiska stadshotellen göra har jag fått höra...det blir jättegott!