torsdag 10 december 2009

Otrolig rätt med lax


Det är väldigt sällan jag vill äta samma rätt två dagar i rad, men den här laxen med sin färgrika sallad var så god och vacker att den piggade upp hela två gånger! Laxens sötma balanseras fint av syrlig apelsin och salt soya. Salladen är full med ingredienser som både smakar gott och har olika trevliga konsistenser.

Apelsinmarinerad lax med min systers julsallad (2 pers)

300 g laxfilé
2 apelsiner, gärna blodapelsiner
1 msk japansk soya
1 msk smakneutral rapsolja
Salt och peppar
1 färsk fänkål, tunnstrimlad
1 liten rödlök, finhackad
½ ask rucolasallad
1 granatäpple
Pinjenötter, rostade i panna
Vinägrette

Marinera laxfilé med soya, saft och rivet skal av en apelsin, salt och peppar samt lite olja. grilla i grillpanna. Det är viktigt att laxen inte blir överstekt, passa tills den är nätt färdig!

Bottna salladen med rucola, lägg på fänkålsstrimlor, apelsinskivor och rödlök. Sprinkla över vinägrett och toppa med granatäppelkärnor och rostade pinjenötter.

Man kan servera ris, matvete eller liknande till rätten, men jag tycker nästan att det räcker med salladen. Om man väljer ris eller liknande till tycker jag nästan att en sås är på sin plats. Turkisk yoghurt med vitlök, salt, peppar och lite chili fungerar fint.

4 kommentarer:

Anna sa...

Åh vad gott det låter! Och det är något alldeles speciellt med fänkål och lax ihop, jag vet inte varför men smakerna passar sååå bra ihop!

Erka Perka sa...

Vad gott det låter och ser ut. Jättefint foto!

lina sa...

Marinaden låter otroligt god alltså. Tack för tipset!

Martina sa...

Det verkar vara många goda smaker som slagit ihop, ser gott ut!