söndag 20 december 2009

Jultapas - på ingen tid alls


Efter det goda julbordet på Kristinehov har jag fått blodad tand. Julmat är ju riktigt gott! Såhär inför julen kan det vara trevligt att passa på att äta lite juligt tillsammans med vännerna. Om man inte är jätterik och satsar finjulbord på på Stallmästargården, Gondolen eller likanande kan man testa mina snabba julsnittar. Idéen kom för några år sedan när min farmor blivit för gammal för att orka lämna äldreboendet. Då åkte vi dit istället och åt delar av julbordet på små snittar tillsammans med farmor.

Sillsnitt - köp en god sill (jag väljer inlagd sill från Melanders i Söderhallarna). Lägg sillbitarna på mörkt, smörat bröd och toppa med lite hackad rödlök.

Skinksnitt – lägg en klick färdiglagad rödkål på en smörad bit ljust bröd. Lägg en skinkskiva på (de färdigskurna från affären KAN vara rätt OK). Toppa med hemlagad senap - colemanpulver som rörts med honung, vitvinsvinäger, socker, salt , peppar och lite grädde.

Köttbullar – Nej, färdigköpta duger inte! Gör egna med mycket gul lök och någon av de otaliga juliga kryddningar som föreslås i alla matbloggar så här års.

Patésnitt – köp en bit färdig paté (själv gillar jag murkelpaté). Lägg på smörat mörkt bröd och toppa med syltlök, cornichoner och cumberlandsås.

Ostsnitt – Stiltonost läggs på smörat mörkt bröd och toppas med valnöt och en bit päron.

Voilá, julbord på 45 minuter. Glöm inte iskyld nubbe och julöl eller julmust.

6 kommentarer:

Mikkan sa...

Sweet koncept, särskilt med idén att kila med krubbet till ålderdomshemmet el dyl i bakhuvudet. :)

Chezsofia sa...

Vilken toppen idé! En modern variant av jultallrik fast man kan få lite av allt istället. =)

Farmor måste blivit väldigt glad.

Lena sa...

Åh så mumsigt! Perfekt som uppesittarsmaskens! Knycker tankegången på rak fot!
God Jul!

Mian sa...

Trevliga juliga svenska tapas.
Tack för inspirationen!

Fröken Dill sa...

Mikaela; smart och gott sätt att förenkla det hela. Detta kan ju fungera som förrätt också om man vill äta annat än julmat på julafton.
Sofia; jag tror att farmor tyckte det var toppen. Kändes bra att kunna hälsa på henne på julafton också när hon inte längre kunde komma till oss.
Lena, varmt välkommen hit!
Mian; tack för fröer. Öppnade just kuvertet och drömmer om nästa odlingssäsong. Spännande!
Hälsar fröken Dill

Lena sa...

Tack snälla Fröken Dill!