torsdag 2 februari 2017

Misosoppa från grunden

Kombu, miso och bonitoflingor

Kombun i kastrullen

I med bonitoflingorna

Vispa i misopastan

Misosoppa är helt perfekt att ta till när man vill stilla suget på att småäta onyttigheter under arbetsdagarna. Soppan är kalorisnål, nyttig, god, värmande och känns "matig" p g a umamismaken.

För att laga misosoppa från grunden behövs tre specialingredienser som jag försöker att alltid ha hemma: kombu (torkade ark av kelp-tång), bonitoflingor (hyvlade flingor av kokt, torkad, rökt fisk av makrillsläktet) och miso (jäst produkt av sojabönor). De första är ju torkade och håller sig länge i försluten påse i skafferiet. Misopastan förvaras i kylen och den har också väldigt bra hållbarhet.

Så här gör jag:

Misosoppa, grund, 3 koppar

6 dl vatten
1 bit kombu, ca 10 cm
ca 3 msk bonitoflingor
2 msk misopasta, helst den ljusa varianten

Lägg kombun i vattnet och låt dra ca 1 timme. Koka upp, men ta upp kombun innan det börjar koka. Häll i bonitoflingorna. Låt koka upp och stäng sedan av värmen. Låt stå en stund. Sila sedan bort flingorna. Vispa i misopastan och skjud försiktigt någon minut.

Jag nöjer mig oftast med soppan som den är men om man vill kan man blanda wakame-sjögräs, hackad purjolök eller vårlök och några små kuber av tofu i den.


Idag bjöd min viktväktande jobbkollega på några viktväktarchips med sourcreme-onion-smak till soppan. Det var inte alls dumt, "som en korsning mellan vanliga chips och riskakor" sa min kollega.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har mison i frysen. Då håller den ännu längre. Den håller sig mjuk så det är bara att ta en sked.

Fröken Dill sa...

Bra idé! Det ska jag testa. Massa tack.

Charlotta Ljungblad sa...

Vad spännande! Har tänkt göra egen misosoppa hur länge som helst men det har liksom aldrig blivit av.

Fröken Dill sa...

Det är lätt och blir mycket godare än halvfabrikat!