torsdag 2 juni 2016

Champagneprovning

Vi har en leverantör som varje vår ordnar champagneprovning för sina kunder. Ett mycket uppskattat initiativ! Perfekt att prova ut en favoritchampagne inför sommarens festsäsong. Särskilt i år när J fyller jämnt var jag extra sugen på att hitta en riktigt bra lyxbubbel.

Tre olika champagner som finns att köpa på systembolaget provades under sommelieren Johan Blanches guidning.

Jag älskar champagne och tyckte såklart att alla var goda, men också helt olika i stilen.

Dryckerna som provades var:


  • O´de Mailly Grand Cru 2008, 499 kr
  • Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru, 269 kr
  • Tsarine Brut Rosé, 329 kr


Den första var en riktig lyxchampagne för nästan 500 kronor flaskan. Champagnen innehöll en blandning av 75% pinot noir-druva och 25% chardonnay. Smaken var rätt speciell med inslag av röda bär, äpplen, krutrök och apelsin. Jag gillade drycken, men det är inte riktigt min absoluta favoritstil på champagne. I min värld smakade den inte riktigt som champagne, utan som något annat väldigt fint lagrat vin, fast med bubblor förstås.

Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru låg däremot närmre mitt ideal. En blanc de Blancs innehåller ju 100% chardonnaydruva och denna var härligt knastertorr, lyxig och fräsch. Frisk och syrlig med karaktär av citrus, mint och kalk beskrivs den om. Jag tror att vi kommer köpa några flaskor av denna till J:s stora dag. Alla champagner är dyra, men den här tillhör faktiskt en av de billigaste.

Den tredje champagnen var rosa och flaskan var så ful att jag aldrig skulle komma på tanken att köpa den. Synd, för drycken var faktiskt väldigt god. Inte alls så sliskig som jag föreställt mig. Doft av blodapelsin, kex, jordgubbssaft och vingummin. Skulle tydligen vara perfekt till picknicken med kyckling.

Tack snälla leverantören som bjöd oss på den fina provningen!

1 kommentar:

Postgårdsromantik sa...Champagne....Vad kul att du skriver gott om Tsarine - vi köpte den på vinst och förlust på en Finlandsfärja - inte rosé varianten dock. Vi blev också väldigt förvånade - hur hade vi kunnat missa något så gott...

//Lena