onsdag 30 december 2015

Planer inför morgondagens nyårsmiddag


Tänk att det snart är nytt år!

Idag har vi besökt Stockholms city och hämtat nyårshummern som åkt med skaldjursleverantören P från västkusten. Om man ska äta något så lyxigt som skaldjur så ska de vara riktigt färska och outstanding bra, och det tror jag vår röda, skalbepansrade hummerhona är.

I år blir det ett litet firande för J och mig här hemma med klassisk nyårsmeny. OK, det känns lite omodernt, men vi har ett helt 2016 framför oss för spännande uppdateringar på matfronten.

I morgon kväll ska alltså hummern avnjutas, antagligen "au naturel" med någon god sås till, kanske blir det någon soppa också, oxfilé till huvudrätt (vi har en sparad bit i frysen) med goda tillbehör. Jag tror på sås med toppmurklor och kanske en sån där söt liten potatispaj som serverades till nobelmiddagen?   Desserten blir antagligen något med lakrits. Här gäller det att komma på något som inte är alltför stabbigt och mättande.

Återkommer när planerna klarnar!




Jullov med snö och godsaker från förr


Stockholm har under några dagar varit vackert beklätt med ett tunt lager snö. Som vi längtat under den mörka tiden! För att inte tala om hur glada kvarterets barn blev när de insåg att minsta kulle förvandlats till pulkabacke.

För att uppleva det ljusa, vita begav vi oss ut på långpromenad till Vinterviken och sedan vidare längs Mälarens strand. Ett par timmar senare kom vi hem, lätt frostbitna och med ganska trötta ben.

Jag tinade upp i badkaret och J tände en brasa i kakelugnen. (Efter julaftonsincidenten har han strikt förbud på att spänta ved.) Efter en titt i kylskåp och skafferi och lite funderande kom jag fram till att det kunde vara dags för ett nytt försök med min barndoms mysmiddagsfavorit - "småsmörgåsar".

Dessa brukade min mamma servera dels när det kom gäster, dels till familjen vissa speciella lördagskvällar då vi åt framför brasan och/eller TV:n i vardagsrummet. Vid samma tillfällen brukade syrran och jag få dela på en 33-cl läsk, vilket gjorde det hela extra festligt. Kanske valde vi Trocadero eller den där läsken med syntetisk passionsfruktsmak, vad den nu kan ha hetat.

Småsmörgåsar är skivor av kantskuret formbröd eller kavring i små kvadrater, bredda med smör och mellan två eller tre brödkvadrater läggs t ex leverpastej+hack av smörgåsgurka, gorgonzola eller goda saftiga röror:

Räkröra: 1 dl creme fraiche, 2 msk majonnäs, 1/2 dl finhackade räkor, 1 msk mycket finhackad lök, salt, svartpeppar, italiensk salladskrydda och klippt dill.

Röra med kallrökt kött, t ex renstek: 1 dl crème fraîche, 2 msk majonnäs, 1/2 dl finhackat kallrökt kött, så mycket finriven pepparrot så att röran får rejält sting, salt och svartpeppar.

Småsmörgåsarna dekoreras med grönsaker och förses med tandpetare så att de blir lätta att äta.

måndag 28 december 2015

Förlåt mig, Jamie!


Låt mig börja detta inlägg med det som varit. Jamie Oliver är en av de personer och kockar som har inspirerat mig allra mest. Redan när han var väldigt ung och åkte på ledstången i sin coola Londonbostad var han en given idol för mig. Nästan allt Jamie gjort, från TV-program, superkreativa recept till kokböcker och tidningar har varit bra. Jag har dreglat avundsjukt över hans otroliga köksträdgård och lagat efter hans tips bara för att inse att det blev ännu godare än väntat. För att inte tala om hur beundransvärt det är att Jamie stridit för matkvalitet, vettig djurhållning och en massa andra bra saker.

Därför gör det mig så ont att skriva att Jamie´s Italian i Stockholm faktiskt inte alls är bra. Eller -  förlåt, förlåt -  riktigt dåligt!

Igår mötte jag upp J med bror och svägerska efter att resten av gänget avnjutit det senaste stjärnkriget på bio.

Vi hamnade i baren på hotell Anglais (numera Scandic) och där kunde man inte få någon mat (insåg vi efter extrem förvirrade besked från personalen), men lokalerna hyste Jamies restaurang och även om vi blivit varnade av recensioner kunde man ju ändå inte tro något annat än att stället skulle bjuda på god mat.

Så var tyvärr inte fallet. Jag ska inte gå in på sorgliga detaljer, men stabbig pasta, övertillagad lax med trista tillbehör är inte OK och även om jag var jättesugen på friterad bläckfisk och fick just friterad bläckfisk så var den ändå medioker och såsen, om än fint serverad i ett pilgrimsmusselskal, extremt trist. Mina systersöner blandade godare sås innan de fyllt 10.

Jag ville verkligen tycka att det var gott, men tyvärr... Inredningen var fin och personalen trevlig. Tillsammans med dem föll vi i andakt när den första julesnön, äntligen, något försenad, magiskt började falla över Stockholm.

Please Jamie, kom till vårt land i norr och hjälp din fina personal att laga god mat! Eller maila i alla fall några recept och youtube-filmer om hur man lagar lax utan att döda den en extra gång!

söndag 27 december 2015

Ett frestande restinlägg

Dag 1: fult upplägg, fint ljus

Dag 2: fint upplägg, fult, extremt kallt ljus

Jag är väldigt positiv till rester av god julskinka! Delvis p g a att det är perfekt i tunna skivor tillsammans med julsenap på mackor förstås, men kanske allra mest för att det blir så himla gott i en frestelse, typ Jansons, fast med skinka istället för ansjovis. Här är mitt recept:


Frestelse på julskinka, 4 pers

1 kg mjölig potatis
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
250 g putsad, fintärnad överbliven julskinka
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
salt och svartpeppar
en rejäl klick smör
1/2 dl ströbröd, gärna panko

Smörj en ugnsform med smör.

Skala och riv potatisen med rivjärnets grova rivsida eller motsvarande i en matberedare.

Skala löken, halvera och skär i tunna skivor.

Skala och hacka vitlöksklyftorna.

Koka upp mjölk och grädde i en kastrull med buljongtärningen. Koka långsamt under omrörning så att tärningen smälter.

Varva riven potatis, lökskivor, vitlökshack och skinka i formen. Salta och peppra vartefter.

Häll på gräddmjölken.

Strö över ströbrödet och lägg på några små klickar smör.

Grädda i 200 graders värme, mitt i ugnen ca 30-40 minuter.


Till skinkfrestelsen passar en sallad. Jag testade att göra en grönkålssallad som jag tror är den goda variant som min svägerska, M, brukar göra på julafton.


Grönkålssallad med vinteräpple och valnötter, 4 pers

2 tsk dijonsenap
1 tsk honung
1 msk vitvinsvinäger
3 msk olivolja
salt och nymald svartpeppar

200 g färsk grönkål
2 röda vinteräpplen
1 liten påse valnötter, ca 20 st
kärnor från 1/2 granatäpple

Rosta valnötterna i en torr järnstekpanna.

Vispa ihop ingredienserna till dressingen. Smaksätt med salt och peppar.

Ta bort de grova stammarna på grönkålen och hacka den mycket fint. Skär äpple i små kuber. Rör samman grönkål, äppeltärningar och dressing. Krossa de rostade valnötterna lätt med handen och toppa salladen med dessa och granatäppelkärnorna.

lördag 26 december 2015

Annandags julefrid













Jag passar på att dela med mig av lite juldekorationer som just nu pryder vår lägenhet.

Igår ägnade vi dagen åt att åka runt till släkten och dela ut de goda resterna från julbordet. Skönt att slippa ha tonvis med julmat kvar hemma!

Vi har sparat lite lagom mycket som ska hamna i några goda rätter under dagarna framöver.

Men idag blir det långpromenad och äta något riktigt ojuligt till lunch på stan.

Uppdaterat: Vi promenerade längs Årstaviken i dagens sista solstrålar till Skanstull för ytterligare ett besök på Teatern i Ringen. Vi blev inte alls besvikna. Mer om vad vi åt kan läsas sist i detta inlägg.

fredag 25 december 2015

GOD JUL!


God jul önskar jag!

Idag myser vi i sängen med en sen juldagsfrukost. Skinkmackor med P:s hemgjorda senap och nypressad juice av citrus från fruktfatet.

De senaste dagarna har verkligen varit hektiska. Att fixa julafton för fjorton personer är mer jobb än man kan tro, även om alla bidrog. Ändå har det varit superkul att förbereda och festen blev verkligen lyckad. Otroligt kul att vi, som inte har några barn, fick förtroendet att hålla julkalaset hemma hos oss.

En onödig incident i förberedelserna var att J halvt högg av sig ett finger när han skulle spänta ved och var tvungen att åka till akuten för att sy på själva julafton. Tack och lov ordnade det sig så att den sårade hjälten hann hem i god tid innan det var dags för gäster, Kalle Anka, vårt goda julbord och julklapparna. För att inte tala om den julfiskdamm som vår iller, Vintra, fixade nästan själv.

Bildbevis: Alla fick plats i köket! Foto: min fantastiska svägerska M.

Det här åt och drack vi:

Framför Kalle Anka:

På julbordet:
  • Inlagd sill
  • Fransk löksill
  • Gravad lax med hemgjord gravlaxsås
  • J:s pappas pesto (supergott till gravlax, konstigt nog)
  • Kallrökt lax med pepparrotsgrädde
  • Varmrökt lax
  • Ägghalvor med räkröra
  • Mammas kaviargrädde
  • Löjrom med smetana och hackad rödlök
  • Böcklingmajonnäs
  • Rökt renstek med pepparrotsgrädde
  • Vildsvinskorv
  • Kokta potatisar (Tyvärr var det inte mina hemodlade, de hann bara bli ärtstora. Notes to self: Plantera redan i augusti!)
  • 2 olika sorters hembakat bröd, tunnbröd och smörgåsrån
  • Julskinka av rapsgris med P:s julsenap
  • Rödkål
  • Smörstekt brysselkål
  • Julköttbullar som jag lagat efter mammas instruktioner
  • 3 sorters prinskorv
  • Potatisgratäng
  • Grönkålssallad med äpple och valnötter
  • Tomatsallad med basilika
  • "Min syrras julsallad", blandad av mig (systern är på Teneriffa)
  • Champinjonsallad med mycket vitlök och persilja
  • Dopp i grytan
  • Drycker var Mumma, blandad av mamma, olika julöler, vin, julmust och nubbe (Aalborgs jubileums akvavit)
  • En mängd goda ostar som vi inte orkade äta, men som ska avnjutas idag
  • Kaffe och te
  • P:s julkolor
  • Min mammas julkakor: Frimurare
  • J:s mammas rullrån och andra småkakor
  • Frukt, fikon, dadlar, nötter, godis
  • Valfria drinkar och julmust från vårt tillfälliga kylskåp på balkongen


...och säkert något mer som jag glömt.

Maten var otroligt god och genom att bara ta väldigt lite av varje lyckades jag smaka på allt utan att bli alltför proppmätt. De enda få saker som jag skulle kunna tänka mig kunde tillkomma till ett annat år är, förutom egen nypotatis, en enkel ask ansjovis, någon köttpaté, med god smaksättning, men mycket litet innehåll av lever och en speciellt god örtsill som J:s föräldrar brukar göra (de gjorde den i år också, men av någon mystisk anledning blev den superbesk).


söndag 20 december 2015

Glad 4:e advent!


Hur det har kunnat bli 4:e advent redan övergår mitt förstånd! Eftersom det dessutom är 13 grader varmt ute (3 grader varmare än på Midsommarafton) har jag lite svårt att få in i skallen att julen närmar sig med stormsteg. Vi såg att våra grannar åt frukost ute på balkongen igår och varför inte?

Själva tog vi sovmorgon idag och sedan kombinerades lite fiff inför julen med adventsmys och smaskande på färska frallor som jag masat mig ner till bageriet och köpt.

Idag far vi till landet för att hämta en gran från tomten, lite mossa, kottar och annat naturmaterial till juldekorationer.


tisdag 15 december 2015

Grillspett - en liten biff räcker till hela familjen!


Förutom att det är mysigt i största allmänhet med en fungerande kakelugn använder vi dessutom ofta vår för att grilla.

Grillspett är en av mina favoriter. Självklart kan man göra helt vegetariska spett, men det behövs verkligen inte många kött- eller korvbitar per person för att man ska uppleva att man avnjutit en riktig köttmiddag.

Glöm inte att blötlägga träspett någon timme innan de träs.

Jag brukar välja någon kryddig korv, gärna med lamm. De flesta sorters fläskkött blir toppen på grillen. Mörare oxkött som biff eller rostas väljer jag. Paprikor i olika färger blir både gott och vackert på spetten. Färska champinjoner är gott och lök i någon form är ett måste. Det kan vara smart att förkoka löken en liten stund innan grillningen så att den hinner bli färdig samtidigt som resten av bitarna på spettet. Andra saker som kan passa på grillspett är cocktailtomater, köttbullar, rädisor, kuber av aubergine och  halloumi. Man kan också trä på lagerblad och bitar av citron som ger smak åt det övriga.

Pensla spetten med din favoritmarinad eller min klassiska - neutral rapsolja, kinesisk soja, riven vitlök, chilipulver, salt och peppar som vispas samman.

Lägg grillspetten i ett halster och passa dem noggrant under grillningen. Det är smart att ställa fram en lampa vid eldstaden så att man kan säkerställa att spetten inte blir alltför svarta.

Jag brukar servera grillspett till kokt råris, långkokt tomatsås, vitlöksyoghurt och någon typ av sallad.

måndag 14 december 2015

2 år med lägenheten

Skål framför kakelugnen - Observera eldhunden!

Det är inte klokt vad tiden går fort.

I lördags kom vi på att det var hela TVÅ år sedan vi fick tillträde till vår lägenhet. Galet! Vi firade med att skåla i lite bubbel framför höstens nytillskott, den numera fungerande kakelugnen.

Endera dagen ska jag fota vårt fina kök, som faktiskt börjar bli smått färdigt. I helgen köpte vi hållare till klassiska "kryddredor" som ska sättas upp på väggen.

I helgen hann vi också besöka en julmarknad, köpa lite julklappar, juldekorationer och godsaker till julbordet, kolla in en stor ekologisk mataffär på söder, se ett väldigt fint luciatåg, avnjuta de suveräna smörrebröden på Marcus Aujalays café, Winterviken. (De är faktiskt så goda att det är värt att stå ut med de ibland smått extrema ljudnivåern i de ekande lokalerna.)

Jag passade också på att dricka lite glögg med min mamma, pappa och syster. Syrran ska resa söderut över julen, så det var kul att vi hann ses dessförinnan. Jag hade gjort några nostalgiska glöggtilltugg, snacks som vi brukade äta som barn, men fick lite kommentarer av mamma hur de borde vara så jag återkommer med bild och en riktigt instruktion i ett senare inlägg.

Nu är det bara en arbetsvecka kvar innan julledigheten. Det ska bli så skööönt!


lördag 12 december 2015

Matteater med lyxig snabbmat

"Teatern" ligger mitt i Ringens galleria

Sittplatser i gradänger

Fler gradänger runt ljusgården

En av serveringarna

Ramen med skaldjur

Daniel Roos godsaker, bl a en förenklad variant av nobeldesserten

Vem kunde tro att den tråkiga gallerian Ringen vid Skanstull kunde få ett intressant matkoncept? Restauranger och caféer i gallerior är ju i stort sett alltid urtrista och även om de, mot förmodan, skulle servera något gott och annorlunda, så är ju miljön ändå hemsk och förtar hela upplevelsen.

Nu har jag bara besökt nyöppnade "Teatern" i Ringen en gång så det är möjligt att idén inte kommer hålla i längden, men jag måste säga att det verkar lovande. Annorlunda är det definitivt!

Tanken är ett antal små ställen där olika kända kockar serverar sin tolkning av snabbmat. Här finns Adam och Albin med sina raamennudlar, Stefano Catenacci med spännande lyxrätter i småportioner, Magnus Nilsson från Fäviken med sin korvkiosk, nobelldessertskaparen Magnus Roos med ett patisserie/café och många fler.

Vi provade äntligen rammennudlar från Adam och Albin och de var väldigt goda, även om mina förväntningar kanske var lite väl högt uppskruvade efter att ha längtat efter att få smaka detta i nästan ett år. Efter nudlarna var vi proppmätta, vilket var synd eftersom det fanns mycket annat som såg gott ut. Ett litet minus till att allt serveras på engångstallrikar och äts med plastbestick. Handlar det om korv, om än i lyxig tappning, så passar det kanske, men jag vill inte äta elegant sashimi, koreansk råbiff, 64-gradersägg och liknande från en trist plastlåda.

Miljön var snygg och spännande. Mörkt som på teatern med blänkande ytor av koppar och mässing och lysande kaklade inredningar i serveringarna och okonventionella, platsbesparande sittplatser i gradänger. Tjusigt och ett plus att de glasöppningar som alltid funnits högst upp i Ringen tagits in i miljön och inte längre göms undan på en sällan besökt övervåning.

När vi efter avslutat besök tumlade ut i den vanliga överljusa, pastelliga, tingeltangliga gallerian igen kändes det nästan som att ha ramlat ut i en annan värld. Jag kommer definitivt att komma tillbaka till Teatern!


Uppdaterat 151227:

Nu har vi återigen besökt Teatern och provat Stefano Catenaccis små lyxrätter. Bäst av alla var den friterade bläckfisken. Otroligt frasigt och god smak. 63-gradersägget med karamelliserad grädde svamp och krispig potatis var också underbart gott. Laxsashimin med rättika och sesamrostad vitlök var rätt ordinär, kunde ha smakat lite mer. Vi saknade något salt och kanske något syrligt? Den koreanska råbiffen var jättegod, men min nättlagade tonfisk på småsalladsblad hade blivit helt dränkt i majonnäs, vilket var synd.

Efter att J shoppat loss på mellandagsrean i Ringen (se där, Teatern funkade som ett shoppinglockbete till och med på oss denna gång) kunde vi inte låta bli att slå till på en delad "Kioskvältare" från Magnus Nilssons lyxkorvkiosk. Vi testade ju detta redan i somras under "Smaka på Stockholm", så förväntningarna var höga. De infriades med råge. Hur galet gott är inte korv med bröd, ketchup, senap, riktig räksallad, inlagd gurka och rostad lök i lyxtappning?

Min topplista för rätter på Teatern just nu är:

1. Adam och Albins raamen
2. Friterad bläckfisk från Caos
3. Kioskvältare från Magnus Nilssons korvkiosk

Och då ska man veta att de tre i toppen ligger mycket nära varandra och säkert kan komma att byta plats beroende på vad man är sugen på för tillfället.


fredag 11 december 2015

Nobellyx med förhinder

lånad bild

En elak mag-ailien som sannolikt kom från ett ostron har förmörkat min tillvaro den senaste veckan. För någon som gillar och tänker på mat så mycket som jag gör är det väldigt dystert när blotta tanken på något ät- eller drickbart mer avancerat än vatten får en att må pyton.

Från måndagens bottennotering då jag inte kunde äta någonting har det långsamt blivit bättre under veckan och igår trodde jag mig vara redo för vår egen nobelmiddag i vardagsrummet framför TV:n med den stora festen. 

Vår meny:

  • Carpaccio på Kristoffer Franzéns lufttorkade skinka, balkongodlat grönt
  • Halstrad röding med champagnesås, blomkål på tre olika sätt och knaperstekt ostronskivling
  • Sorbet på blåbär med smul och rostad vit choklad

Tillagningen gick bra och jag kunde ju känna att allt smakade gott, men två tuggor in i huvudrätten fick jag ge upp. Lyckliga J fick njuta av min portion också.

En halv, fin middag...

Nobelfesten i Stadshuset som vi kunde följa på TV bjöd verkligen på lyx. Man känner sig stolt över Sverige som kan ordna en sådan fantastisk bankett. Nobelmenyn med signatur Sayan Isaksson och Daniel Roos lät otroligt god. Detta åt gästerna i Blå Hallen:
  

  • Piggvar och kammussla med växter från havet, brynt smör och löjrom
  • Glödbakad kalv svept i svamp, rotselleri och äpple samt rotsellerijuice, serveras med potatispithiviers
  • Körsbärsblomma med smak av kaffe och mandel

Piggvar och kammussla kom i form av en tartarpuck, fast med grillat innehåll och täckt med hackat grönt från havet. På detta en kupol av kalixlöjrom med bladguld för att understryka att detta är Norrlands guld. Rätten innehöll också "lökspöke" de tunna hinnorna mellan lökens skikt och blad av röd oxalis. Ett "bröd" av friterad gräslök och alger toppade rätten och brynt smöremulsion, denna smarta majonnässläkting som jag inte testat ännu, ingick också.

Huvudrättens kalvytterfilé skulle påminna om kebabrulle eller ett förkolnat trästycke, fast på lyxsätt. Köttet var inrullat i en färs av murklor, svart trumpetsvamp och purjolöksaska. Dekorationen på köttbiten var fönsterlav och stammar från förrättens röda oxalis. Potatispithivier var en liten elegant paj, täckt med smördeg, innehållande krossad mandelpotatis, svamp, smör och purjolök. En rotsellerisockel fylld med kräm av selleri och äpple, syltad kungsmusseron, syltlök och bondböna. ingick också. Till detta serverades något som jag tror var rödvinssky kokt med rotselleriputset.

För efterrättens eleganta körsbärsblomma hade Daniel Roos inspirerats av efterrättstallrikens blomform och majblomman. Smakerna var kaffe, mandel och körsbär och rätten innehöll många olika konsistenser tänkta att bryta mot varandra. Bottenlagret bestod av mandel- och hasselnötsnougatcrisp med kakaokross. Nästa lager var browniebotten med kaffe och rätten innehöll även vaniljpannacotta, körsbärsgelé och kaffebavaroise. Den var fylld med körsbärssås och inlagda
körsbär och toppad av kaffeglass med karamellcrisp.


Genialiskt! Jag måste testa något liknande vid ett tillfälle när jag är lite mer sugen på mat igen...


lördag 5 december 2015

Hemmasushi


Det är inte alls svårt att göra egen sushi hemma, men det är ganska tidskrävande och rätt meckigt att tillaga riset som ska sköljas, kokas och smaksättas. Jag brukar helt enkelt strunta i det och göra en väldigt god och lyxig snabb sushi/sashimi-variant.

Salmalax är ju helt perfekt! Bara att skiva upp i lagom tunna skivor. Miljömärkta jätteräkor finns ju numera att köpa. Det är inte lätt att hitta en perfekt mogen avokado, men när den väl lokaliserats blir den toppen att servera med soja och wasabi till min snabba sushi.

Rullade omelettbitar gör man enkelt enligt receptet nedan. Jag är den goda krabbröran som brukar serveras till sushi på spåren, även om receptet säkert kan förfinas. I min nuvarande variant blandar jag krabbkött med japansk majonnäs (kewpie) och smaksätter med stark srirachasås.

Servera allt gott överströsslat med rostade sesamfrön i sällskap med kikkomansoja, wasabi och gärna inlagd ingefära.


Omelettrullar

2 ägg
1 tsk socker
1 tsk koncentrerad kycklingfond
1 tsk japansk soja
1 vårlök
Smakneutral rapsolja att steka i.

Hacka vårlöken fint. Vispa ihop alla ingredienser. Värm en teflonpanna med lite olja i. Tillsätt ett tunt lager omelettsmet. När ytan stannat rullas omeletten ihop som en rulltårta. Stek ytterligare ett tunt lager, lägg den första rullen på detta och fortsätt rulla. Skär rullen i lagoma stubbar.

torsdag 3 december 2015

Godaste vegetariska lasagnen med medelhavssmaker


Vegetarisk lasagne blir nästan alltid gott och det finns knappast någon bättre rätt att ha med sig i matlådan till jobbet.

När jag lagade lasagnen senast funderade jag på hur den skulle kunna bli ännu godare än vanligt när jag bara gör den snabbt på sånt som råkar finnas hemma.

Det här var lite av tänket:
Färska lasagneplattor såklart. Långkokt tomatsås. Kronärtskocka. Vitlöksgrillade grönsaker. Rejält med gräddig muskotdoftande bechamelsås. Svamp. Soltorkade tomater. Svarta oliver. Både krämig mozzarella och pikant parmesan. Färsk basilika och torkad oregano.

Här är det smarriga resultatet:


Vegetarisk lasagne med Medelhavssmaker, 4 pers

1 gul lök, skalad och finhackad
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1 stjälk blekselleri eller motsvarande mängd rotselleri, finhackad
2 msk olivolja
1 burk krosstomat (helst Muttis eller annan av hög kvalitet)
2 msk rött vin
1 skvätt koncentrerad grönsaksbuljong
salt och svartpeppar

9 dl röd mjölk (eller mjölk + grädde)
1 dl idealmjöl
2 msk smör
salt och vitpeppar
färskriven muskotnöt

1 röd paprika
1 röd lök
1 aubergine
10 champinjoner
1 burk kronärtskockshjärtan
till pensling: 2 msk olivolja + 1 skalad och riven vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
1/2 liten burk soltorkade tomater (jag tog egna halvtorkade från frysen), finhackade
1 påse bladspenat
1 dl svarta urkärnade kalamataoliver, hackade
oregano
färsk basilika

300 g färska lasagenplattor
1 paket mozzarella
1 dl färskriven parmesanost

Fräs lök, vitlök och selleri i olivolja i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Grönsakerna ska inte ta färg. Tillsätt krosstomat och vin. Salta och peppra. Låt koka långsamt minst en timme. Ev kan vatten behöva tillsättas. Smaka av med buljong.

Vispa ner idealmjölet i mjölken i en teflonkastrull. Värm under omrörning. Koka upp och låt småkoka några minuter. Smält ner smör. Smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt.

Dela paprikan och ta bort kärnhuset. Skala löken och klyfta. Skala auberginen och skär i skivor. Pensla grönsakerna, de avrunna kronärtskockorna  och champinjonerna med olivolja och vitlök, salta och peppra. Grilla bitarna, allra helst på kolgrill, men annars i tokhet grillpanna så att de får färg. Dela i mindre bitar lämpliga för lasagnen.

Smörj en lasagneform med smör eller olivolja. Bottna med ett tunt lager av tomatsås. Varva plattorna med tomatsås, grillade grönsaker, soltorkade tomater, bladspenat, olivhack och bechamelsås. Krydda med torkad oregano och riven färsk basilika. På översta plattan ska det vara bechamelsås, mozzarellaosten som rivs och fördelas över ytan, hälften av den rivna parmesanosten och kryddor.

Grädda i 225 graders ugn, ca 25 minuter tills lasagnen fått fin färg.

Strössla över färskriven parmesan och färska örter vid servering.

onsdag 2 december 2015

Oh My Darling Clementine



Det finns inget som är så effektivt på att väcka tidiga julkänslor som doften från mandarin som skalas. Eller mandarin förresten, trots att vi gärna kallar småcitrus för mandarin är det oftast kärnfria korsningar som clementin eller satsumas vi menar.

Clementinen är min absoluta favorit. Jag är absolut besatt av citrusfrukten i allmänhet och clementin i synnerhet. Som barn var jag allergisk mot citrus och jag minns hur hemskt det var att behöva avstå för att undvika hemska eksem. När jag blev äldre växte allergin bort och nu som vuxen frossar jag i clementiner så här års.

Trots att almanackan säger att det är december och vi har hängt upp adventsstjärnor och tänt det första ljuset i adventsstaken är det lite svårt att fatta hur kort tid det är kvar till jul. Kanske beror det på att den första riktiga snön inte fallit i Stockholm ännu.

En väldigt kul sak är i alla fall att familjejulfirandet blir hemma hos mig och J i år. Spännande! Vi ligger redan i startgroparna med planeringen och jag har på känn att det kommer att bli en riktig matjul.


tisdag 1 december 2015

Koreansk wok


Häromdagen kom jag att tänka på vad gott det vore med färska mungböngroddar. Jag tycker de passar särskilt bra i asiatiska rätter. Sedan länge har jag tänkt att jag ska laga koreanskt och hade därför både koreansk rödpeppar (gochujaru) och koreansk fermenterad chiliröra (gochujang) i kylskåpet. Jag passade också på att använda mina fermenterade svarta sojabönor.

Det var lunchdags och vi var hungriga så det fick bli en snabb wok med ris. Återigen kunde jag konstatera att det verkligen inte behövs mycket kyckling för att man ska få känslan av kycklingwok. Vi köpte lårfiléer av den nya ekokycklingen, Reko. De kostar en del så den lilla köttmängden passar ju plånboken också.

Resultatet blev supergott, inte alls så illstarkt som jag trott, utan lagom hett, mustigt och smakrikt.

Idén kommer från Jenny Walldéns kokbok "Smaker i mitt hjärta", men jag har ändrat rejält i receptet.


Koreansk kycklingwok, 4 pers

1-2 kycklinglårfiléer

marinad och sås:
1 1/2 msk gochujang (koreansk fermenterad chiliröra)
1 msk sesamolja
1/2 msk vitvinsvinäger
1 msk farinsocker
2 finrivna vitlöksklyftor
2 tsk riven ingefära
1 msk gochujaru (koreansk rödpeppar)
1 msk fermenterade svarta sojabönor + några msk varmt vatten
salt och svartpeppar
1 1/2 dl kycklingfond

1 purjolök, i skivor
2 morötter, skalade och finstrimlade
1 knippe mangold eller 1 påse spenat
2 dl böngroddar
10 champinjoner, kvartade
1 röd paprika, i bitar
1/2 huvud blomkål, i små buketter och stjälken i små bitar
smakneutral rapsolja att woka i

1/2 dl rostade sesamfrön, gärna svarta


Hacka de fermenterade bönorna och mosa samman dem med några matskedar vatten. Blanda med de övriga ingredienser till marinad/sås utom kycklingfonden.

Skär kycklingköttet i tärningar. Lägg i marinaden och låt marinera minst en halvtimme.

Woka grönsakerna vartefter i stekpanna med het olja. Arbeta i omgångar och låt allt får färg, men det får inte tappa spänsten. (Mangold/spenat tar bara några sekunder.)

Avsluta med att woka kycklingen. Spara marinaden och vispa den med kycklingfonden. När kycklingbitarna är genomstekta tillsätts marinaden och får koka upp. Tillsätt de wokade grönsakerna och låt allt bli varmt.

Strössla rostade sesamfrön över woken och servera till ris.