fredag 13 juni 2014

Sommarfest med jobbet
Igår gick jobbets stora sommarfest av stapeln.

Det var som en scen ur "Den store Gatsby" när alla kollegorna, många uppklädda till tänderna enligt kvällens 1920-talstema fyllde upp hela det stora växthuset på Rosendal. Även om några envisa åskmoln hopade sig över Djurgården var det ändå ljust, grönt, blommigt och försommarstämning, helt annorlunda än när vi för några år sedan firade kontorets julfest i snö och mörker på samma ställe.

Anledningen till att detta hamnar i bloggen är naturligtvis MATEN. Maten på Rosendal är så sagolikt god att jag måste skriva om den för att komma ihåg själv. Och jag kommer garanterat att försöka experimentera fram egna varianter på några av de goda rätterna framöver!


Festen inleddes förstås med bubbel och några snygga, men inte särskilt minnesvärda, snittar.

Sedan var det dags för den suveräna buffén, med närodlade, ekologiska råvaror, presenterade och smaksatta så bra att man blev avundsjuk på kockens kunskaper.

"Brända" tomater visade sig vara mycket godare än det lät, särskilt när de serverades med en salt, krämig fetaoströra. Jag tror att Rosendal hade ugnsbakat sina tomater, men själv skulle jag skulle vilja testa grillning, kanske en kombination av direktgrillning för fin färg och långsam indirekt grillning för att få tomaterna genomlagade...

Ramslökspolenta var ett nytt, gott sätt att tillaga den fina primören ramslök. De grillade polentabitarna toppades av en elegant toppbrynt bit purjo och en klick sardellmajonäs. Senare i sommar hoppas jag att det kommer att grillas en hel del polenta hemma hos mig.

Inkokt fisk är normalt inte min favorit. Jag tycker att den kan bli lite menlös, ibland får den till och med besk bismak, men de fina bitarna ljusrosa forell som serverades i en liten kastrull på Rosendal var helt annorlunda! De hade goood fisksmak, helt perfekt syrlighet och kompisar som picklad rödlök och gurka, riktig majonäs och knastrigt kavringsmul med dillfrö gjorde verkligen inte rätten sämre. Mitt behov av ett ställe där man kan köpa riktigt pinfärsk fisk var stort redan innan, men med inspiration Rosendals inkokta firre ökade det ytterligare. Ska jag anlägga en forelldamm på tomten?

Torsken, som serverades hel, med ben men utan skinn, var gigantiskt stor. Personal hjälpte oss att lägga upp de skimrande, skiviga bitarna på tallrikarna och täcket av salsa verde, härligt sardellstinn, örtigt grön sås, var verkligen den perfekta smakkombon till fisken.

Den långlagade lammnacken, var också god, örtigt somrig i smaken och ett bra exempel på att långsamlagat kött visst kan ätas som sommarmat också.

Även tillbehören - bakade vackra rotsaker, Rosendals eget bröd och färskoströra att breda på det var toppengoda.

Jag var otroligt nöjd efter buffén så det gjorde inget att efterrätten i form av hemlagad ostkaka med bär- och rabarberkompott, inte riktigt var min grej. Trots föredömlig mandelsmak har jag lite svårt för efterrätter i form av mjölk- och gräddpuddingar. Mina kollegor gillade i alla fall Rosendals ostkaka skarpt och någon utropade glatt "Jag fick mandeln!"

Jag var mycket nöjd när jag fram emot midnatt tog mig hem genom ett ännu försommarljust, ljummet Stockholm till Gröndal för att lyxa till det och bo i stan över natten. J hade ställt upp på att åka ut och passa illrarna på landet.

4 kommentarer:

Red Scream sa...

Kul! Måste komma ihåg att gå oftare till Rosendal. Det är så härligt där!

Anonym sa...

Rosendal är framför allt väldigt vackert, ett måste-ställe att ta sina utländska gäster till. Det är väldigt exotiskt att fika i äppellunden ackompanjerat av fågelsång och humlesurr :-)

Fröken Dill sa...

Red Scream; trots att det är liiite för poppis är det fortfarande så bra. Jag har några alternativa favoriter, slotsträdgården i Ulriksdal och Zetas, men Rosendal är så himla trevligt för att man kan promenera dit (och ta spårvagn tillbaka om orken tryter...).
Moma; absolut ett ställe man tipsar alla som kommer till Stockholm om. Och att sitta i växthus är suveränt, för det funkar bra även om det inte är jättefint väder!

Matarkivet sa...

Vilken mysig miljö för jobbfest! Och maten lät mycket god.