tisdag 17 juni 2014

Quinoasallad med frasstekt halloumi och limedressing


Quinoa och jag är kompisar. Det trevliga, nyttiga, proteinrika grynet är ett bra alternativ till ris eller couscous och fungerar perfekt i matiga sallader. Ursprungligen kommer quinoa från Sydamerika. Växten är släkt med spenat och rödbeta och kanske på ännu närmre håll med svinmålla, en ätbar planta som växer som ogräs här i Sverige. 

Quinoa finns både i ljus, svart och röd form. Jag tycker de smakar rätt lika, men de svarta och röda varianterna är dessutom väldigt snygga. Smaken är trevligt nötig, men kan bli lite besk eftersom quinoafröna har skyddande sapotiner, beska ämnen, i skalet. Beskan minskar till rätt nivå om man sköljer grynen noga i varmt vatten innan kokning och sedan förser salladen med rätt dressing. Quinoan suger också åt sig av dressingen på ett väldigt gott sätt och blir därför nästan ännu godare dagen efter i matlådan. 


Måndagssalladen blev vegetarisk med frasstekta halloumibitar. Grönsaker - tomat och avokado från köksbänken och rädisor, spenat, lökblast och koriander från odlingarna hamnade i salladen tillsammans med och en limedressing.


Quinoasallad med frasstekt halloumi och limedressing, 2 pers

1,5 dl quinoa
3 dl vatten
1 msk olivolja
1 krm salt

dressing:
1/2 dl olivolja
1/2 lime, pressad
1/2 kruka koriander
1/2 röd chilifrukt
salt och svartpeppar
en nypa socker

1 paket halloumiost
1 msk olivolja+ 1 msk smakneutral rapsolja
1 påse, ca 3 dl babyspenat
10 cocktailtomater
1 avokado
1 knippa rädisor
Någon mild lök, jag tog lökblast, en pytteliten rosélök och lite överbliven purjo


Skölj quinoagrynen noga i varmt rinnande vatten. Koka upp vatten, salt och olivolja. Tillsätt den avrunna quinoan och koka långsamt i 15 minuter. Låt stå i ytterligare 5 minuter och häll sedan bort eventuellt återstående vatten och låt quinoan ånga av.

Finhacka koriander och chili. Blanda med övriga ingredienser till dressingen. Smaka av med kryddorna. Häll det mesta av dressingen på quinoan.

Skiva halloumiosten och stek den frasig och gyllene i en blandning av olivolja, som ger smak och neutral rapsolja, som gör att oljeblandningen tål den högre temperatur som behövs för att få halloumin frasig.

Bottna tallrikar med sköljd babyspenat. Lägg på quinoan. Dela tomater, avokado och rädisor i bitar, hacka löken. Toppa salladen med grönsaker, halloumi och resterande dressing.


4 kommentarer:

Matarkivet sa...

Halloumi är alltid gott och jag övar på att äta mer quinoa så tack för alla tips!

Glad midsommar!

Remsan sa...

Jag har lite svårt för quinoa, så det blir ofta att jag väljer något annat gryn. Annars ser din sallad fantastisk ut!

Fröken Dill sa...

Matarkivet; det gäller att behandla det lilla grynet på rätt sätt!
Remsan; det finns ju massor olika goda gryn att välja på!

Lotta sa...

Tack för påminnelsen om quinoa, länge sedan nu och jag gillar dem! Har bara testat den ljusa sorten än så länge. En sån här sallad passar riktigt bra nu när sol och värme äntligen hittat till Sverige :-)