onsdag 29 januari 2014

Drömgod hälsomat


Jag kämpar på med min självpåtagna hälsokur. Förutom frukosten, som jag gnällde över i förra inlägget, har kaffe- och teabstinensen visat sig vara svårare än jag trott.

Jag dricker inte jättemycket kaffe normalt, kanske tre koppar om dagen, men jag dricker ganska mycket svart te. Jag antar att den eländiga huvudvärken som förföljt mig sedan i måndags beror på abstinens från koffein, som ju lär vara ungefär samma sak som tein som finns i svart te.

Maten däremot är HELT UNDERBAR! Nu hade jag kollat upp lite innan så att det som lagades inte skulle vara några trista "späka-sig-recept" utan riktigt, riktigt gott. Hittills har rätterna visat sig vara ännu godare än förväntat. Vi har verkligen hittat några nya favoriträtter som kommer att finnas kvar i vårt kök, inte för att de är nyttiga, utan för att de är så goda!

Igår åt vi min variant på ett recept från Lailas kokbok.


Chilikyckling med rödbetor, spenat, getost och kanderade valnötter, 4 pers

1 kg färska rödbetor
 500 g kycklinglårfilé
0.5 dl sweet chilisås
2 msk japansk soja
2 st vitlöksklyftor
olivolja
1 påse babyspenat
3 dl mungböngroddar
flingsalt
svartpeppar från kvarn
200 g getost
olivolja
balsamico-crème
1,5 dl valnötter
2 msk honung

Koka betorna med skal tills de blir mjuka. Låt svalna och gnugga bort skalet.

Marinera kycklinglårfiléerna i sweet chilisås, soja och finhackad vitlök.

Stek kycklingen i olja tills den får färg. Låt ligga kvar i pannan utan värme ca 15 minuter utan värme så att den blir genomstekt utan att bli torr.

Rosta valnötterna i en stekpanna på medelvärme. Slå på honung efter några minuter. Fortsätt värma tills nötterna kanderas.

Lägg groddarna i ett durkslag och slå över några deciliter kokande vatten. Skölj i kallt vatten.

Lägg spenaten på ett fat, lägg på groddarna och rödbetorna i klyftor.

Skär kycklingen i skivor och lägg dessa ovanpå grönsakerna. Salta och peppra.

Toppa med smulad getost. Ringla över olivolja och balsamico crème och strössla över valnötterna.

6 kommentarer:

Fröpåsen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fröpåsen sa...

Jag håller verkligen med om att det finns mycket god mat som är bra. Det känns som man luras att äta kolhydrater för att det kanske går lite snabbare att få tag i.
Håll ut angående huvudvärken, den släpper snart.
Kram

Fröken Dill sa...

Tack, det var lite oväntat att få så ont i huvudet. Jag har inte varit sjuk eller haft huvudvärk på evigheter. Nästan glömt bort hur det känns...

Är lite förvånad över hur svårt det är att hitta lunchmat ute som uppfyller mina, inte så stränga, kriterier.

Normalt har jag med mig matlåda till kontoret, men i förrgår var vi och tittade på en byggnad vid Västerås centrallasarett som ska byggas om.

Visst fanns det en restaurang, men den var fylld med kåldolmar med gräddig löksås, hamburgare, pizza, flottiga mackor och annat. Fick beställa en pastasallad och peta bort pastan. Extremt konstigt att det inte serveras nyttigare mat på ett sjukhus!

Fröpåsen sa...

Ja visst är det konstigt. Men den maten säljer antagligen ändå. Först på senare tid har man väl kunnat påvisa hälsorisker med den sortens mat... nu väntar vi bara på att poletten ska trilla ner så att säga..!

Kim sa...

Spännande att ibland gå utanför sin box, oavsett när det gäller mat eller annat. Har man tur så hittar man några nya favoriträtter/ställen/hobbys :)
Hoppas abstinensen lägger sig snart... för usch för huvudvärk.
Din rätt ser fantastiskt god ut!

Fröken Dill sa...

Fröpåsen; den onyttiga maten kan väl få finnas om man vill välja den, men det skulle ju vara trevligt om det fanns i alla fall ETT alternativ.
Kim; äntligen lite mindre dundrande huvudvärk idag. Skönt. Hälsamaten har överlag varit otroligt god. Jag kan inte påstå att jag saknar t ex en god biff, men i längden tänker jag nog fortsätta äta god biff ibland, fast kanske lite mer sällan...