torsdag 16 januari 2014

Älskade vardagsmat - värmande soppa med mandelpesto och vitlöksbröd


Att vardagen är tillbaka är inget jag sörjer. Det finns SÅ mycket god vardagsmat att laga.

På måndagar brukar vi äta vegetariskt. I måndags fastnade J för ett recept i DN. Jag kom hem och ändrade lite på ingredienserna, men grundtanken var densamma - en mustig rotsakssoppa med mandelpesto och frasigt vitlöksbröd.


Rotsakssoppa med mandelpesto och vitlöksbröd, 4 port

2 morötter
1 palsternacka
1/2 rotselleri
1 purjolök
1 gul lök
3 msk vitt vin
3 msk grädde
1,2 l grönsaksbuljong (denna, utan tillsatser är min favorit just nu)
salt och svartpeppar

vitlöksbröd:
2 korta baguetter
3 msk smör
1 vitlöksklyfta
färsk eller torkad timjan
salt och svartpeppar

Mandelpesto:
1 vitlöksklyfta
1 dl skållad sötmandel
1 kruka basilika
1 dl riven parmesanost
2 msk olivolja
3 msk vatten
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och skär rotsaker och lök i små bitar. Koka i buljong, vin och grädde på medelvärme tills allt är mjukt, ca 20 minuter. Mixa med mixerstav och smaka av med salt och peppar.

Mosa smör med riven vitlök. Smaksätt med salt, peppar och timjan. Skär brödet på snedden. Bred med vitlökssmöret. Rosta i ugnen tills vitlöksbröden fått fin färg, ca 5 minuter.

Mixa ingredienserna till peston. Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med pesto och vitlöksbröd.

2 kommentarer:

Lotta sa...

Åh, vad gott! Känner riktigt hur det värmer i magen och hela kroppen. Vitlöksbröd är så gott att göra själv och det är verkligen toppen med pesto som man kan mixa ihop på nästan vad som helst. Vilken måltid!

Fröken Dill sa...

Alla goda värmande soppor är verkligen något jag älskar med den kalla säsongen. Enkelt att göra och SÅÅÅ mycket smak, för att inte tala om alla goda tillbehör som passar till!