tisdag 26 april 2011

Tomatodlarskola - omplantering och avhärdning

Nu bör det kunna vara dags för tomatplantorna att planteras om en andra gång. Den absolut bästa krukan är en tom mjölkkartong. Klipp av toppen, diska ur och gör hål i botten. 8 st kartonger ryms i den här praktiska lådan från IKEA. Tyvärr dricker vi inte så mycket mjölk, så några av mina plantor fick bo i plastkrukor istället.

Ta upp plantorna ur krukan. Håll i bladen och jordklumpen. Var försiktig med stammen. Dela försiktigt med fingrarna om flera plantor står tillsammans. Klipp bort de nedre bladen och sätt plantorna lågt i mjölkkartongen/den större krukan så att större delen av stammen hamnar under jord. Använd bra jord, t ex p-jord eller grönsaksjord.


När dagstemperaturerna är över 10 grader är det dags att börja avhärda plantorna. Ta det väldigt lugnt i början. Plantorna behöver bara vara ute någon timme första dagen. De ska inte stå i blåst och håll dem i skuggan första dagarna. Öka tiden de får vara ute och exponering för solen successivt. Glöm dem absolut inte ute under nätterna. De ska inte stå kallare än 10 grader.

6 kommentarer:

Erika Skogly sa...

Jag har aldrig drivit upp egna tomater, däremot är växthuset nu fyllt av andra fröer och knölar. Det är trevligt med hemmaodlat.

Liten & Stor sa...

Tack för tipset. I år blir det nog att köpa färdiga plantor - har Du något bra tips på ställe med många olika sorter?

Lena sa...

Hm! Har redan gjort bort mig lite och ställt ut för många timmar i för blåsigt väder. Jag borde veta bättre som odlat tomater i åratal. De tyck dock överleva:)

Fröken Dill sa...

Erika; det är lite pyssel med tomater, men väl värt mödan.
Linda; det är ett av skälen att odla egna, chansen att få olika sorter. God tillgång på olika sorter har jag bara upplevt på lokala trädgårdsmarknader, men kanske bilr läget bättre i år?
Lena; allt som inte dödar stärker de små liven. Många av mina plantor ser lite skabbiga ut nu, men de brukar komma igen.

Hälsar fröken Dill

Matgalen sa...

Mina plantor ställdes ut alldeles för tidigt i växthuset, är det risk för döden då eller?

Fröken Dill sa...

Passa, passa mot frost och låga temperaturer, men det som inte dödar härdar!

Lite lätt plågade plantor brukar faktiskt ge bra avkastning så småningom. Eller så är det något jag bara försöker övertyga mig själv om eftersom flera av mina plantor ser lite skabbiga ut för tillfället.

Hälsar fröken Dill