onsdag 27 augusti 2008

Falukorv för fröken Dill


Jag är ingen storkonsument av korv, särskilt inte de mesigare varianterna typ hot dog eller falukorv. Min kompis Sofie säger att det finns helt fantastisk lokalproducerad falukorv att köpa i Dalarna. Det låter väldigt intressant, men här i Stockholm får man nöja sig med standardutbudet.

Det godaste sättet att tillaga falukorv tycker jag är att skiva halvt igenom och breda på en massa stark dijonsenap (helst Bornier). Mellan skivorna lägger man tomater och lagrad ost i skivor. Rätten kryddas med oregano, svartpeppar och salt och steks i ugn ca 200 grader tills den uppnår lämplig färg (20-30 min). Jag brukar hälla någon centimeter grönsaksbuljong i botten på ungsformen. Den blir en god sky som fungerar särskilt bra om man serverar korven med pressad potatis.

Vitt vin och räkor!


Räkor med bröd, smör och en sallad är ett snabbt sätt att få till en god middag. Frysta räkor är billigt och oftast av god kvalitet. Jag gillar dem från Royal Greenland bäst, men många andra märken är också bra.

En god sås till räkor får man genom att röra ihop en hemgjord majonäs som smaksätts med röksalt, peppar, sambal oelek och tomatpuré. (Om man vill ha en lättare variant går det bra att blanda i gräddfil.)

Räkskalen är synd att kasta. Av dem kan man koka en väldigt god buljong som passar i alla fisk- och skaldjurssoppor/grytor.

Rubriken var inte riktigt sann för vi drack citronvatten till räkorna härom dagen.

måndag 25 augusti 2008

Kräftskiva



Jag har hört att kräftans närmaste släkting i den svenska faunan är gråsuggan...

Trots detta köpte vi förra helgen ett kilo levande Erken-kräftor från fiskaren på landet. J gillar inte att koka kräftor, han tycker synd om dem. Själv är jag lite mer van, kanske beror det på att mammas släkt hade kräftvatten när jag var liten.

Kokta kräftor, 1 kg
Lag :
3 l vatten
33 cl porter
1 dl salt
Massor med dillkronor (minst 2 rejäla knippen)

Koka upp lagen med hälften av dillkronorna klippta i lite mindre bitar. Låt koka några minuter. Lägg i kräftorna när det stormkokar (bäst är att ta ca 5 åt gången och börja med de största). Låt koka 8 minuter om kräftorna är normalstora, ca 10 minuter om de är väldigt stora.

Ta bort den kokta dillen ur lagen och ersätt med ny. Låt kräftorna svalna i lagen och låt dem sedan stå i kylskåp ca 1 dygn. I mammas släkt gick man och provsmakade varje timme när det började dra ihop sig, allt för att de skulle bli lagom salta. Det är kanske lite överkurs.

Njut kräftorna under augustimånen. Som tillbehör fungerar en kantarellpaj, smör, bröd, västerbottenost, öl och iskyld nubbe. Glöm inte att hänga upp kräftlyktor och sjunga alla nubbesånger ni kommer på!

Ett tips för den sanna gourmeten är att äkta flodkräftor är mycket godare än signalkräftorna. Tyvärr är de hiskeligt dyra och svåra att få tag på.

tisdag 19 augusti 2008

Äntligen har de kommit!!!!



I helgen plockade jag och min syster svamp på landet. Ett helt gäng Karl Johan och några fina kantareller blev det.

Kantareller doftar helt underbart och smaken är ju helt outstanding med sin fina nötighet. Läckerbitarna är nästan allra godast smörstekta med salt och vitpeppar på en stekt brödskiva. Precis så njöt vi av säsongens första skörd!

Karl Johan skivade jag tunnt för torkning på galler och svampskörden räckte också till en svampsoppa som jag tänkte blogga om framöver.

Helare nacke och sommarmat


Äntligen har min nacke börjat kännas så pass bra så att jag vågar sitta lite extra framför datorn. Tack snälla naprapaten för det träningsprogram som till sist verkar hjälpa!

Trots bloggtorka har det lagats och ätits en massa gott under sommaren. Om än kanske lite enklare rätter än i vanliga fall.

En favorit bland sommarluncher är "tunnbrödsmacka". En variant som min mamma hittat på och som vi ofta åt på landet när jag var liten.

"Tunnbrödsmacka"

Bred smör på två mjuka tunnbröd (gärna en variant som innehåller kummin). Mosa med en gaffel på ett par varma kokta potatisar på det ena brödet. Strössla över stekt bacon, hackad tomat, gurka, gul lök och grön paprika. Salta och peppra och lägg på det andra brödet. Ät genast!