lördag 11 mars 2017

Potatisodlingen förbereds


Häromdagen blev jag påmind att det är dags att förgro potatis. Det är alltid lite svårt så här års. Det känns som om odlingssäsongen är så långt bort, men snart är den här så det gäller att hänga med.

Jag har skrivit om Nordgens potatisutsätt tidigare. I år har de börjat ta betalt, vilket jag tycker är helt rimligt och verkligen OK.

Årets beställning för mig blev sorterna Backpotatis, Elsa och Aegeblomme. Den sistnämnda är en dansk sort som legenden Camilla Plum utsett till ungefär världens godaste potatis.

Äntligen har jag dessutom följt de goda råden från Nordgen och sparat några små knölar från förra säsongen i kylskåpet, vilket blir utsätt i år. Smart, knölarna klarade sig bra i kylskåpskylan (se bild). Enda problemet var att hålla J ifrån att nalla de tjusiga Blå Congo-potatisarna...

Jag har tyvärr inga arealer att odla potatis på, men några odlingssäckar ger en skörd som räcker till sommarens gourmetmåltider. I bästa fall till midsommarsillen och sedan kanske tio gånger till under säsongen. Särskilt om vi har fått tag på pinfärsk fisk uppskattar jag nypotatis som tagits upp för att hamna direkt i kokkastrullen. Snobbig? Ja, absolut när det gäller egenodlat och mat!

2 kommentarer:

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fröken Dill sa...

Varsågod!

Och till er som undrar så kommer jag inte att använda just den skorvdrabbade Blå Congopotatisken på bilden till utsätt...